Атентат в източната афганистанска провинция Логар уби в петък най-малко 27 души, каза високопоставен служител, цитиран от "Ройтерс".

Кола-бомба, взривена в столицата на провинция Пуле е Алам също така е ранила 60 души, каза шефът на провинциалния съвет на Логар Хасибула Станекзай. Служител на министерството на вътрешните работи и говорител на губернатора на Логар са потвърдили взрива, но не уточняват броя на жертвите.

Този уикенд се навършват 10 години откакто ръководителят на нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Осама Бин Ладен, бе убит от американските сили за специални операции, Seal Team 6.

Значителен скок на атаките в Афганистан от началото на годината

Значителен скок на атаките в Афганистан от началото на годината

С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните

Името му и името на неговата терористична мрежа, Ал Кайда, определиха ерата на реакция и възмездие на САЩ с борба срещу тероризма.

Американската "война срещу тероризма" е на път да навлезе в нова фаза, тъй като президентът Джо Байдън се готви да изтегли всички американски сили от Афганистан до 20-годишнината от 9/11, но сега Ал Кайда твърди, че войната й със САЩ далеч не е приключила.

С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните в Афганистан през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г.

Това става ясно от доклад на специалния главен инспектор на САЩ за възстановяването в Афганистан (SIGAR)

В него се отбелязва и че жертвите сред афганистанските сили за сигурност са били "значително по-високи" в сравнение със същия период на миналата година. Броят на вътрешните нападения срещу силите за сигурност пък е нараснал с 82% спрямо първото тримесечие на 2020 г., а жертвите са двойно повече.

Припомняме, близо 20 години след началото на конфликта в Афганистан САЩ, а впоследствие и НАТО взеха решение в средата на април да изтеглят 9 600 международни военнослужещи от страната. През последните седмици обаче служители от министерството на отбраната на САЩ многократно изразиха загриженост дали афганистанските сили за сигурност ще могат да защитават правителството без международна подкрепа.

Междувременно представители на талибаните водят мирни преговори с правителството в Катар. От септември 2020 г. насам обаче не е постигнат осезаем напредък.

САЩ започват изтегляне на служители от Афганистан

САЩ започват изтегляне на служители от Афганистан

Във връзка с планираното изтегляне на войски от страната

Наблюдателите се опасяват, че ако международните военни части се изтеглят без политическо решение на конфликта, в страната може да избухне нова гражданска война.