С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните в Афганистан през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г., съобщава ДПА.\

Това става ясно от доклад на специалния главен инспектор на САЩ за възстановяването в Афганистан (SIGAR)

В него се отбелязва и че жертвите сред афганистанските сили за сигурност са били "значително по-високи" в сравнение със същия период на миналата година. Броят на вътрешните нападения срещу силите за сигурност пък е нараснал с 82% спрямо първото тримесечие на 2020 г., а жертвите са двойно повече.

Мисията на ООН в Афганистан е отчела 29% увеличение на жертвите сред цивилното население за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Талибаните: Русия не ни е плащала да се бием с американци, правим го безплатно

Талибаните: Русия не ни е плащала да се бием с американци, правим го безплатно

"Ние се борим с нашествениците без каквато и да е облага... остават само три месеца до крайния срок за изтегляне"

Припомняме, близо 20 години след началото на конфликта в Афганистан САЩ, а впоследствие и НАТО взеха решение в средата на април да изтеглят 9 600 международни военнослужещи от страната. През последните седмици обаче служители от министерството на отбраната на САЩ многократно изразиха загриженост дали афганистанските сили за сигурност ще могат да защитават правителството без международна подкрепа.

Междувременно представители на талибаните водят мирни преговори с правителството в Катар. От септември 2020 г. насам обаче не е постигнат осезаем напредък.

Наблюдателите се опасяват, че ако международните военни части се изтеглят без политическо решение на конфликта, в страната може да избухне нова гражданска война.

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Решение на новата администрация в Белия дом