Флорънс, най-мощната буря, която застрашава континенталната част на САЩ през тази година, се засили и се превърна в ураган от 4-та категория, приближавайки се до щатите Северна и Южна Каролина, предизвиквайки евакуацията на повече от 1 млн. души на места с по-висока надморска височина, съобщава "Франс прес".

Задавайки се с ветрове, чиито максимални пориви достигат 209 км/ч, бурята се очаква да стане дори още по-мощна, преди да връхлети сушата рано в четвъртък, донасяйки проливни дъждове, като с тях има голяма опасност от тежки наводнения, предупреждават от Националния център за ураганите в Маями.

"Флорънс се очаква да се превърне в изключително опасен голям ураган в четвъртък", изтъкват от Националния център за ураганите.

Карти на траекторията на бурята показаха, че тя вероятно ще връхлети брега някъде близо до границата между Северна и Южна Каролина.

Губернаторите на двата щата са обявили извънредно положение.

"Не искаме да рискуваме нито един човешки живот в Южна Каролина при този ураган", коментира губернаторът Хенри Макмастър.

Той е изчислил, че около 1 млн. жители ще избягат от бреговете на неговия щат, след по-ранните разпореждания за евакуация на повече от 50 000 души от южните части на Северна Каролина.