Повече от 500 туристи, които бяха блокирани в планината на индонезийския остров Ломбок след земетресение, бяха безопасно евакуирани, съобщава БиБиСи.

Земетресение от 6,4 в неделя предизвика свличания около планината Ринджани, прекъсвайки пътищата за евакуация. Повечето от туристите и водачите успяват да се спасят, след като е намерен безопасен маршрут, но някои са евакуирани с хеликоптер. Най-малко 16 души загинаха при земетресението и повече от 330 са ранени.

14 загинали при мощно земетресение в Индонезия

14 загинали при мощно земетресение в Индонезия

Станало е, докато повечето хора все още са спели

Спасителите все още чакат да свалят индонезийски туристи, загинал от падащи скали, има и загинал малайзийски турист. Вулканът, който се издига на 3 226 м над морското равнище, вторият най-висок в Индонезия, е любимо място за посещение на туристи.

Говорителят на агенцията за бедствия Сутопо Пурво Нугрохо коментира пред АФП, че 543 души са стигнали в подножието на планината до понеделник вечер, всички те са "уморени, но в добро състояние".

Стотици хора в Ломбок са без дом и са настанени във временни лагери, вследствие на трусовете.

Обществото бързо се заема заедно да ремонтира повредени сгради, включително и единствената здравна клиника в града, възстановяват се електричеството и чистата вода. 

 

Регионът все повече разчита на туризма и сега, когато планината е затворена за туристи, бизнесът е притеснен. "Имах толкова много международни анулации. Надявам се местните все още да идват и да почиват тук", коментира Хугенг, който управлява хотел в подножието на връх Ринджани.