Екипажът на гръцкия плавателен съд, повреден при нападение от йеменските бунтовници хуси, е евакуиран и изоставеният кораб се носи в Червено море. Това са съобщили в петък от морските търговски операции на Обединеното кралство, цитирани от "Ройтерс".

Един моряк от Tutor, кораб под либерийски флаг, остава в неизвестност, съобщиха официални лица във Филипините.

Атаката близо до йеменското пристанище Ходейда в сряда причини тежки наводнения и щети на машинното отделение и Tutor не може да маневрира.

Подкрепяните от Иран хуси поеха отговорност за ракетната атака срещу Tutor и друг кораб, Verbena, в Аденския залив през последните дни.

Хусите се оказаха най-голямото морско предизвикателство за САЩ от 80 години

Хусите се оказаха най-голямото морско предизвикателство за САЩ от 80 години

Всички признаци сочат, че войната ще се засили, излагайки американските моряци, техните съюзници и търговски кораби на по-голям риск.

Хусите са нанесли десетки удари с дронове и ракети по кораби в Червено море, протока Баб ал-Мандаб и Аденския залив от ноември, заявявайки, че действат в знак на солидарност с палестинците във войната в Газа. Те са потопили един кораб, заловили са друг кораб и са убили трима моряци в отделни атаки.

"Тази ситуация не може да продължава", каза генералният секретар на Международната морска организация Арсенио Домингес в изявление, осъждащо атаките.

22-мата членове на екипажа на Tutor са предимно филипински, каза на пресконференция в Манила Ханс Какдак, секретар на Департамента на работниците мигранти на Филипините.

Президентът на Филипините Фердинанд Р. Маркос младши каза, че властите на страната се координират с UKMTO, за да откарат членовете на екипажа в Джибути и да ги върнат у дома.

Смята се, че изчезналият член на екипажа е хванат в машинното отделение, казаха морски източници.

"Ние все още се опитваме да обясним конкретния моряк в този кораб. Молим се да успеем да го намерим", каза Какдак.

Базираният в Атина мениджър на кораба Evalend Shipping не е отговорил на исканията на "Ройтерс" за коментар.

На Tsavliris Salvage Group е възложено да изтегли кораба, който превозва 80 000 тона въглища, каза пред "Ройтерс" източник. Ще участват два кораба. Първият се очаква да стигне до Tutor в понеделник сутринта, а вторият във вторник вечерта.

Започна спасителна операция за ударения от хусите гръцки кораб край Йемен

Започна спасителна операция за ударения от хусите гръцки кораб край Йемен

Един моряк е в неизвестност

Въздушните и морските нападения на хусите се отразиха тежко на световното корабоплаване.

Водената от САЩ кампания срещу бунтовниците хуси, засенчена от войната Израел-Хамас в Ивицата Газа, се превърна в най-интензивната морска битка, с която флотът се е сблъсквал след Втората световна война, казаха американски лидери и експерти пред Асошиейтед прес.

Битката изправя мисията на ВМС на САЩ да поддържа международните водни пътища отворени срещу група, чийто бивш арсенал от автомати и пикапи се превърна в привидно неизчерпаем запас от дронове, ракети и други оръжия.

Хусите твърдят, че атаките целят да спрат войната в Газа и да подкрепят палестинците, въпреки че това се случва, докато се опитват да укрепят позициите си в Йемен.