На около 850 000 души в югозападната част на Япония им е било препоръчано от властите да напуснат домовете си и да се преместят в евакуационни центрове заради поройните дъждове в региона, съобщава японската държавна телевизия NHK, цитирана от "Ройтерс".

Засегнати са префектурите Нагасаки, Сага и Фукуока, където в редица райони има опасност от преливане на реки и свлачища. Евакуационните центрове се намират в административни сгради и училища.

Според метеорологичните прогнози днес над Югозападна Япония ще падне огромно количество дъжд. Към момента най-тежко е положението в Сага, където улиците на някои градове са под вода. Тази сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато е бил зад волана. Друг мъж е загинал във Фукуока.

Проливните дъждове нарушиха и транспортните връзки: в Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица маршрути, затворени са и участъци от магистрали. В някои райони на северната част на остров Кюшу валят поройни дъждове, каквито се случват веднъж на няколко десетилетия.

Японската метеорологична служба обяви най-високата пета степен на опасност.