Милиони жители на Флорида избягаха на по-високи места в сряда, докато Идалия се засили до "изключително опасен" ураган от категория 4 и заплашваше да удари директно района на Биг Бенд в щата.

Докато ураганът черпеше сили от топлите, открити води на Мексиканския залив, най-малко 28 от 67-те окръга на Флорида бяха под задължителна заповед за евакуация, а жителите на крайбрежието на Мексиканския залив се подготвиха да се изправят пред свирепи ветрове, проливен дъжд и надигаща се морска вода от бурята.

"Ако не сте се евакуирали, трябва да го направите веднага", каза шефът на управлението за извънредни ситуации във Флорида Кевин Гътри по време на брифинг във вторник. "Трябва да зарежете това, което правите .. опаковайте нещата си и отидете на безопасно място."

Идалия достигна "изключително опасна интензивност от категория 4" по петстепенната скала на вятъра на Сафир-Симпсън по пътя си към сушата във Флорида в сряда сутринта, съобщи Националният център за ураганите (NHC) в Маями.

Към 5 сутринта EDT (09:00 GMT) Идалия имаше

Идалия имаше максимални постоянни ветрове от 215 км/ч, докато се движеше към брега на 95 км западно от Сидър Кий, Флорида. Всяка буря, достигаща категория 3 или по-висока, се счита за голям ураган.

Повечето от 21 милиона жители на Флорида и много в съседните щати Джорджия и Южна Каролина бяха под предупреждения за урагани и други предупреждения, свързани с бури. И в трите е обявено извънредно положение.

Крайбрежието на Мексиканския залив в на Флорида, югоизточна Джорджия и източните части на Северна и Южна Каролина може да се сблъскат с 10 до 20 см дъжд до четвъртък, като в изолирани райони ще има дъжд до 30 см, центърът на урагана предупреден.

NHC каза, че центърът на Идалия най-вероятно ще пресече бреговата линия на Флорида някъде в района на Биг Бенд, където северното крайбрежие на Мексиканския залив се извива в западната част на полуостров Флорида, грубо ограничено от вътрешните градове Гейнсвил и Талахаси, столицата на щата.

Районът на Петербург на юг, Биг Бенд, включва блатисто крайбрежие, осеяно със сладководни извори и реки, и група от малки крайбрежни острови, образуващи Сидър Кий, историческо рибарско селище, разрушено през 1896 г. от ураганна буря.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън каза, че той и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който се бори за републиканската номинация, са били "в постоянен контакт" относно подготовката за бурята.

Байдън трябваше да говори за усилията на правителството за реагиране на урагана по-късно в сряда.

Идалия прерасна от тропическа буря в ураган рано във вторник, ден след като премина на запад от Куба, където разруши домове, прекъсна електрозахранването, наводни села и предизвика масови евакуации.

Това беше четвъртият голям ураган, който удари Флорида през последните седем години, след Ирма през 2017 г., Майкъл през 2018 г. и Иън, който достигна своя връх в категория 5 през миналия септември.

Повече от 40 училищни района във Флорида отмениха занятия, каза ДеСантис, а международното летище Тампа спря търговски операции във вторник.

По западното крайбрежие на САЩ и в Мексико очакват урагана "Хилари"

По западното крайбрежие на САЩ и в Мексико очакват урагана "Хилари"

Това е първата тропическа буря, която ще засегне Южна Калифорния от 84 години насам