В Мексико и по западното крайбрежие на Съединените щати се подготвят за урагана "Хилари".

Очаква се стихията да се придвижи към южната част на щатите Калифорния и Невада.

Това е първата тропическа буря, която ще засегне Южна Калифорния от 84 години насам, отчита АП.

Въпреки че ураганът "Хилари" бе категоризиран, че е първа категория - тоест от Националния метеорологичен център в Маями прецениха, че силата му отслабва, предупрежденията са, че той ще донесе катастрофални наводнения.

Поройни дъждове вече наводниха улиците на иначе безводната Долна Калифорния в Мексико в неделя, когато се засилиха опасенията, че внезапни наводнения могат да засегнат места далеч на север като Айдахо, където рядко вали толкова силен дъжд.

Синоптиците предупреждават, че "Хилари" може да причини внезапни наводнения, кални свлачища, изолирани торнада, силни ветрове и прекъсвания на електрозахранването.

Най-малко 9 милиона души са предупредени за внезапни наводнения, тъй като вече проливен дъжд се изсипва в обикновено слънчевата Южна Калифорния.

Ураганът "Хилари" носи голям риск от наводнения в Калифорния

Ураганът "Хилари" носи голям риск от наводнения в Калифорния

Учени и военни следят хода на бурята

Ураганът "Хилари" вилнее край тихоокеанското крайбрежие на Мексико като мощна буря от категория 4, заплашваща да отприщи проливни дъждове в предразположения към кални свлачища граничен град Тихуана.

Южна Калифорния бе изненадана от още едно бедствие - тя бе разтърсена от земетресение с магнитуд от 5.1 с епицентър близо до Охай, на около 130 км северозападно от центъра на Лос Анджелис, съобщиха от Геоложката служба на САЩ.

Земетресението беше последвано от по-малки вторични трусове. Няма незабавни съобщения за големи щети или наранявания, според диспечер от офиса на шерифа на окръг Вентура.

"Хилари" може да удари и други щати назапад с дъждове и може да се превърне в най-влажния тропически циклон, залял Невада, Орегон и Айдахо. Засега ветровете в "Хилари" са със скорост от 95 км/час и го задвижват на северозапад с близо 41 км в час.

"Хилари" е последното голямо климатично бедствие, което тормози САЩ, Канада и Мексико. Преди него хавайският остров Мауи горя, като отне живота на над 100 души и опустоши историческия град Лахайна. В Канада пожарникарите се борят с бедствие, което е най-страшното в историята на страната.

Мексиканските градове Енсенада и Тихуана затвориха всички плажове и отвориха половин дузина заслони в спортни комплекси и държавни учреждения.

Междувременно Генералното консулство на България в Лос Анджелис обяви телефонна линия, на която български граждани да могат да се обаждат.

Очаква се стихията да достигне до южната част на щатите Калифорния и Невада.