Здравната агенция на Европейския съюз призова страните членки да въведат "спешно" мерки за противодействие на нарастващия брой заразени и заболели от COVID-19, ден след като европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че тази зима може да умрат още 700 000 души на континента, предаде "Франс прес".

С повече от 2,5 млн. заразени и почти 30 000 починали, съобщени през последната седмица, Европа е далеч най-силно засегнатият регион понастоящем от вируса според данните на АФП.

СЗО очаква над 2,2 млн. смъртни случая от COVID в Европа до март

СЗО очаква над 2,2 млн. смъртни случая от COVID в Европа до март

Облекченията в континентална Европа вече се ограничават, страните обсъждат задължителна ваксинация

Тенденцията се увеличава, особено в страните с най-ниски нива на ваксиниране.

За завръщането на Европа в епицентъра на пандемията са обвинявани бавните темпове на ваксинация в някои страни, силно заразния вариант "Делта", по-студеното време, което премества хората отново на закрито, и разхлабването на ограниченията.

В допълнение, нарастват доказателствата, че защитата, предизвикана от ваксините срещу заразяване и леко заболяване, намалява, което предизвиква призиви за подсилващи (бустерни) дози.

Някои страни в Европа вече въведоха отново строги мерки, докато други са готови да го направят, предизвиквайки протести от хора, изморени от ограничаването на живота им през последната година и половина.

Европейски орган препоръча трета доза ваксина за всички възрастни

Европейски орган препоръча трета доза ваксина за всички възрастни

С особен приоритет за тези над 40 години

Вчера европейският клон на СЗО предупреди, че до март 2022 г. от COVID-19 могат да умрат още до 700 000 души в Европа и Централна Азия, в допълнение към 1,5 млн. души, които вече си отидоха заради вируса.

СЗО подчерта, че очаква "висок или екстремен стрес" в отделенията за интензивно лечение тази зима в 49 от 53-те страни, които съставляват европейския регион.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предупреди днес, че неговото моделиране прогнозира също толкова мрачен резултат, освен ако не бъдат взети мерки "спешно".

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

Водещи лекари в Русия канят известни антиваксъри в COVID-19 отделения

"Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще загинат"

"Потенциалната тежест на заболяването в ЕС/ЕИП (Европейско икономическо пространство) от варианта Делта ще бъде много висока през декември и януари, освен ако здравните мерки не бъдат приложени сега в комбинация с продължаващи усилия за увеличаване на темповете на ваксинация сред общото население", се изтъква в изявление на ECDC.

Под 70 процента от общото население в ЕС и ЕИП (Норвегия, Лихтенщайн и Исландия) са напълно ваксинирани.

"Това оставя голяма празнина във ваксинацията, която не може да бъде преодоляна бързо и дава достатъчно място за разпространение на вируса", ​​изтъкна ECDC.

"Трябва спешно да се съсредоточим върху затварянето на тази пропаст в имунитета, да предложим бустерни дози на всички възрастни и да въведем отново нефармацевтични мерки", настоя директорът на ECDC Андреа Амон.

Германия с рекорден брой нови случаи на COVID-19 за ден

Германия с рекорден брой нови случаи на COVID-19 за ден

Страната отчете невиждана 7-дневна заболеваемост от началото на пандемията

Като цяло в ЕС 67,7 процента от населението е напълно ваксинирано, но нивата на ваксинация варират значително в различните страни.

Едва 24,2% от българите са напълно ваксинирани срещу 86,7% в Португалия.

Амон препоръча подсилващи COVID дози за всички възрастни на възраст над 18 години, "с приоритет за хора над 40 години".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив днес, като написа в "Туитър", че "бустерните дози трябва да бъдат достъпни за възрастни, с приоритет за хората над 40 години и уязвимите хора".

Антиваксър в Австрия, присъствал на "корона парти" за да се зарази, почина от Covid

Антиваксър в Австрия, присъствал на "корона парти" за да се зарази, почина от Covid

Пациенти антиваксъри умишлено се опитват да се заразят заради "зелен пропуск", родители антиваксъри включват и децата си

Швеция, която вече предложи бустерни дози на онези на възраст над 65 години, междувременно обяви, че скоро ще ги направи достъпни за онези на възраст от 18 до 64 години.

Тя ще започне с онези във възрастовата група от 50 до 64 години, уточни пред репортери министърът на здравеопазването Лена Халенгрен.

Междувременно страните от Централна и Източна Европа са онези с най-голям брой починали заради ниските нива на ваксиниране.