Мъж е починал, а други са в интензивно отделение, след като са посетили "коронавирус партита" в опит да се заразят с болестта, пише "Индипендънт". 

55-годишен мъж е починал в Австрия, след като се зарази с Covid-19 по време на едно такова събитие в град Болцано в Южен Тирол, Северна Италия.

Твърди се, че най-малко трима души, включително дете, са хоспитализирани в алпийския регион, след като са се заразили с вируса на подобни събития.

Здравните власти коментират, че пациентите са антиваксъри, които умишлено са се опитали да се заразят, за да могат да получат "зелен пропуск", който сега е необходим за работа и отдих в Италия, според местните медии.

Премиерът на Нидерландия заклейми COVID-19 протестите като "чисто насилие от идиоти"

Премиерът на Нидерландия заклейми COVID-19 протестите като "чисто насилие от идиоти"

Никога нямало да приеме това

Единственият начин да получите пропуск в страната е или чрез ваксинация, или чрез възстановяване от инфекция през предходните шест месеца.

Патрик Францони, координатор на отдела за борба с Covid в Болцано, каза пред италианския вестник Il Dolomiti: "Получихме повече от едно съобщения от лекари на пациенти, които признават, че са се заразели сами нарочно". "Те правят това, за да развият антитела и да получат зелен пропуск без ваксинация", каза той.

"Коронавирусът има дългосрочни последици и дори млади хора могат да попаднат в болница".

Според д-р Францони поне един от купонджиите е заразен с вируса, а останалите присъстващи умишлено влизат в близък контакт, като се прегръщат, целуват и споделят напитки.

В затворена стая между пет и 10 души могат "лесно" да се заразят за една нощ, каза той.

Съобщава се, че прокуратурата в Болцано е започнала разследване на така наречените "корона партита".

Смята се също, че практиката е широко разпространена в Австрия и Германия, като според съобщенията някои родители антиваксъри включват и децата си.

Болцано е сред най-тежко засегнатите райони в Италия, като е бил силно засегнат от зимната вълна Covid, която залива границата от Австрия.

Австрия в понеделник стана първата страна в Западна Европа, която отново наложи блокиране след въвеждането на ваксините и задължитрелна ваксинация.

Германия и Холандия също могат да бъдат изправени пред по-строги ограничения, като германският здравен министър Йенс Шпан прогнозира, че по-голямата част от страната ще бъде "ваксинирана, излекувана или мъртва" до края на зимата.

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Антиваксъри пренаписват историята, всъщност Хитлер е антиваксър - поне за покорените народи

Нацистите пазят ваксинацията само за германци и за никой друг, с антивакс идеология намаляват населението