Австрия ще стане първата страна в Западна Европа, която тази есен отново ще въведе пълен локдаун, за да се справи с новата вълна на коронавируса. Тя ще изиска и от цялото си население да бъде ваксинирано от февруари, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Приблизително две трети от населението на страната е напълно имунизирано срещу COVID-19. Случаите на новозаразените са сред най-многобройните на континента, като седемдневната заболеваемост е 991 на 100 000 души.

В понеделник Австрия въведе локдаун за неваксинирани лица, но от тогава насам заразата продължава да поставя нови рекорди.

Двете най-засегнати провинции, Горна Австрия и Залцбург, заявиха в четвъртък, че ще въведат свои собствени локдауни, което увеличи натиска върху правителството да направи същото на национално ниво.

"Не успяхме да убедим достатъчно хора да се ваксинират", заяви на пресконференция канцлерът Александер Шаленберг, като уточни, че локдаунът ще започне в понеделник, а изискването за задължително ваксиниране ще бъде въведено от 1 февруари 2022 г.

Затварянето ще продължи максимум 20 дни. Десет дни по-късно ще бъде преценено дали и къде да бъде продължена мярката. 

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

"Позорно ниската" ваксинация трябваше да бъде повишена чрез принуда

"Болно е, че все още трябва да се вземат такива мерки", допълни той.

С настъпването на студеното време в цяла Европа правителствата бяха принудени да обмислят повторно въвеждане на непопулярни антиепидемични мерки. Нидерландия например отново въведе частичен локдаун.

Германия предупреждава за ужасна Covid Коледа

Германия предупреждава за ужасна Covid Коледа

Трябва да се увеличи ваксинацията, а общественият живот да е ограничен до хора с ваксини или сертификати за възстановяване

Междувремнно българското външно министерство съобщи, че от 22 ноември 2021 г., австрийските власти въвеждат нови условия за влизане в страната без карантина, според които се намалява валидността на изискваните документи по правилото 3G - имунизиран, преболедувал или тестван във връзка с COVID-19.

По информация на посолството ни във Виена срокът на валидност на сертификатите за ваксинация ще бъде намален от 360 дни на 270 дни. Сертификат за наличие на антитела вече няма да бъде валиден като доказателство за нисък епидемичен риск. Валидни остават само резултатите от PCR тестове (до 72 часа след вземане на проба), като антигенните бързи тестове остават да важат по изключение - при служебни пътувания, пътувания с цел обучение на ученици и др. За тези изключения валидността на теста е до 24 ч. 

Пристигащите от България, които не отговарят на 3G условията, задължително се регистрират онлайн в системата Pre-Travel-Clearance https://entry.ptc.gv.at/ и в рамките на 24 часа трябва да извършат тест за коронавирус.