Франция наложи ограничения при кръводаряването заради епидемията от вируса зика, която засегна Южна Америка. Решението беше обявено от министъра на здравеопазването Марисол Турен, предаде ТАСС.

Граждани, които се връщат от страни, където е установено наличието на вируса Зика, ще могат да даряват кръв едва след като изтече 28-дневен срок от пристигането им във Франция.

Вземат се мерки, за да се провери, че кръвта на донорите не е заразена с вируса зика. Освен изчакването на този 28-дневен срок, се правят също и проверки на цялата донорска кръв във френските департаменти на американския континент.

Министърът успокои населението, като увери, че досега няма случаи на заболели от вируса зика в страната.
Болестта обаче се разпространява в извън европейските територии на Франция – Мартиника, Френска Гвиана и Гваделупа.

Франция е третата страна, която въвежда ограничения в кръводаряването. Досега това направиха Канада и Великобритания.

Междувременно стана ясно, че властите в Рио де Жанейро започнаха да раздават листовки с информация за вируса зика сред участниците в карнавала.

Вирусът зика се разпространи с огромна скорост в страни от Южна Америка, някои от които обявиха вече обявиха извънредни мерки.

Заболяването е остро инфекциозно, като се предава от тигровия комар на човек. Протичането му при възрастни и деца е остро, но с добра прогноза на лечение. Най-засегнати са бременните жени и по-точно плодът, който развива микроцефалия с потенциални тежки поражения върху мозъка и трайни увреждания.

Към 27 януари случаи на заболяването са отчетени в 27 страни в света от Северна Америка, Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион.