Най-малко два полета бяха пренасочени в Гърция тази сутрин, докато страната се готви за буря с ураганен вятър, която връхлита откъм Йонийско море, информира "Франс прес".

Два полета на Ryanair до йонийския остров Кефалония не успяха да кацнат на местното летище и бяха пренасочени към Атина.

Според гръцката Служба за гражданска защита средиземноморският ураган, или "медикане", връхлита със силни ветрове от над 100 км/ч.

Местните жители съобщават за прекъсване на електрозахранването, повреди на покриви и падащи дървета.

След връхлитането на йонийските острови и части от континенталната част на Западна Гърция, по-късно се очаква бурята да се премести над полуостров Пелопонес.

Платноходка, акостирала край остров Итаки, е била отнесена от вълните, но двамата ѝ пътници са успели да стигнат до брега, съобщи държавната агенция АНА.

Службата за гражданска защита призова онези, които са на пътя на бурята, да се въздържат от неважни пътувания и да избягват мазетата.

"Имахме екипи навън по-рано, за да разчистват пътища, но сега ги изтегляме", каза кметът на столицата на Кефалония Аргостоли Дионисис Минетос пред държавната телевизия ERT.

"Би било добре жителите да останат на закрито", изтъкна той.

Службата за гражданска защита уточни вчера, че е преместила спасителните екипи с верижни превозни средства в райони с висок риск. В готовност са и три спасителни хеликоптера.

През 2017 г. при наводнения западно от Атина загинаха над 20 души при едно от най-тежките природни бедствия в Гърция.