Причината за смъртта на хората в руската подводница е попадането на газ фреон в белите дробове.

Това показват резултатите от съдебномедицинската експертиза, съобщи говорителят на следствената комисия към руската прокуратура Владимир Маркин, цитиран от РИА Новости.

Фреонът се използва при потушаването на пожари.

Безпричинно е сработила пожарогасителната система. Морският съд в момента се е намирал под вода и загиналите не са могли да напуснат сами обгазените помещения.

Допълнителна комисия ще разследва защо подводничарите не са използвали противогази, които са били налични.
"Може да се предполага само, че те не са усетили газа, а когато това е станало, вече е било твърде късно", казва Маркин.

Припомняме, малко по-рано стана ясно, че атомната подводница, на която избухна пожар, не е част от състава на Военноморския флот на Русия.
Тя е била в етапа на пусковите изпитания. При инцидента загинаха 20 души, още толкова бяха ранени. 

Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация от заместник началника на ВМФ капитан Игор Дигало.

По думите му приемът и зачисляването на атомната подводница към Военноморските състав в края на годината.

По време на инцидента на борда на подводницата са се намирали 208 души, от които 81 души военен екипаж. Това са членове на изпитателния екип - работници от завода и представители на предприятията контрагенти.

Сред загиналите има както военни, така и работници от предприятието, произвело морския съд.
Повреди по подводницата няма. Главната установка - реакторният отсек - работи в нормален режим. Няма изменение в радиационни фон на лодката", категорично посочва Дигало.

Изпитанията на подводницата са прекратени, а тя се връща на собствен ход в пункта за временно базиране в Приморието. Атомната подводница се съпровожда от спасителния кораб „Саяна".