Германия и Швейцария ще помагат на Кипър да спре бежанците. Това е ключово споразумение за Средиземноморието, отбелязва "Та Неа".

Двете споразумения ще помогнат за ограничаване на нарастващия поток от пристигащи нелегално мигранти и облекчаване на препълнените приемни центрове, заяви кипърският вътрешен министър Никос Нурис.

Почти всекидневно лодки незаконно превозват хора от южните брегове на Турция до острова, а 70% от миграционния поток е от северната му част през демаркационната "зелена" линия, посочи Никос Нурис.

Той отбеляза и че повечето търсещи убежище в Кипър са сирийци, които идват през Турция, на която ЕС плаща, за да ги задържи.

Трима българи са осъдени в Кипър за трафик на хора

Трима българи са осъдени в Кипър за трафик на хора

Подлъгали жена с обещание за брак…

Почти всекидневно лодки незаконно превозват хора от южните брегове на Турция до Острова на Афродита.

Повечето търсещи убежище в Кипър са сирийци, които идват през Турция, на която ЕС плаща, за да ги задържи.

Освен това се забелязва тенденция Анкара да прехвърля бежанци в незаконно окупираната част на острова и оттам да ги подтиква да преминават в гръцката част, разкрива вътрешният министър Никос Нурис.

По тази причина гръцките власти в Кипър настояват Европейската агенция за гранична и брегова орана (ФРОНТЕКС) да наблюдава и контролира морската зона между Турция и Кипър. Никозия поставя това условие като част от новата имиграционна политика на ЕС.

От своя страна Швейцария ще предостави 10 млн. евро помощ за подобряване на инфраструктурата за приемане и настаняване на мигранти в Кипър.