Днес Европейската комисия представя нова стратегия, целяща да направи най-голямото пространство за свободно движение в света - Шенгенското пространство - по-силно и по-устойчиво, се казва в изявление на ЕК.

Ефективното функциониране на Шенгенското пространство се основава на три основни принципа. "Това е ефективното управление на външните граници на ЕС, засилване на вътрешните мерки за компенсиране на липсата на контрол на вътрешните граници, по-специално в областта на полицейското сътрудничество, сигурността и управлението на миграцията, както и осигуряване на надеждно управление на Шенгенското пространство". 

За да се засили цялостното доверие в действащите правила и да се гарантира бързото откриване и отстраняване на недостатъците, ЕК предлага да се преразгледа механизмът за оценка и наблюдение от Шенген. "Промените включват ускоряване на процеса на оценка, както и ускорена процедура в случай на значителни недостатъци, които могат да застрашат Шенгенското пространство като цяло. Освен това ще се обърне повече политическо внимание на оценките на Шенген, тъй като резултатите от тях ще бъдат включени в годишния доклад за състоянието на Шенгенското пространство и за обсъждане с Европейския парламент и Съвета на ЕС".

В Шенгенското пространство в 26 държави живеят над 420 милиона души. 22 държави от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, като обикновено хората и стоките се движат свободно между тези страни без гранични проверки.

"Премахването на вътрешния граничен контрол между държавите от Шенген е неразделна част от европейския начин на живот: почти 1,7 милиона души живеят в една държава от Шенген и работят в друга. Хората са изградили живота си около свободите, предлагани от Шенгенското пространство, когато 3,5 милиона души преминават границата между държавите от Шенгенската зона всеки ден", коментира ЕК.

ЕК се консултира за бъдещето на Шенген

ЕК се консултира за бъдещето на Шенген

Стратегия за по-силно и по-всеобхватно Шенгенско пространство

С представената днес стратегия ЕК прави равносметка на предизвикателствата, пред които е изправено Шенгенското пространство през последните години. Всички членове на ЕС трябва да се присъединят към Шенгенското пространство в бъдеще, заяви ЕК.

"Разширяване на Шенгенското пространство: Бъдещето на Шенген трябва да бъде белязано от разширяването до онези държави-членки на ЕС, които все още не са част от Шенгенското пространство. Това е едновременно легитимно очакване и правно задължение за тези държави, оценени като готови за присъединяване".

Изпаднали в паника от избухването на коронавируса в Италия през февруари миналата година, някои страни от Шенген наложиха гранични ограничения, без да се консултират със съседите си, за да се опитат да предпазят от болестта. Ходовете предизвикаха огромни задръствания и блокираха преминаването на ключово медицинско оборудване през границите. Деветнадесет държави въведоха гранични ограничения, пише АП.

Свободното движение е стълб на европейската интеграция. Той помага на бизнеса да процъфтява и много служители се притесняват, че бъдещето на Шенгенското пространство е застрашено от ограниченията за пътуване. Тези мерки се добавиха към граничния натиск, вече причинен от пристигането в Европа на над 1 милион мигранти през 2015 г.

Новата стратегия има за цел да подобри външните граници на Европа, чрез граничната агенция Frontex и модерна дигитализирана система за влизане и излизане, за да следи кой влиза или излиза и подобрена визова политика.

"Тероризмът няма да свърши. Вероятно ще имаме нови пандемии, предстоят ни и други предизвикателства", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред журналисти. "Това, от което се нуждаем е да подготвим управлението на цялото Шенгенско пространство, за да можем да се справим и да се справим с тези предизвикателства, да осигурим нашите граждани, като същевременно имаме свободно движение", каза Йохансон. "Ние не сме толкова силни, колкото най-слабото ни звено."

Друга цел е да се разшири Шенгенската зона, като се включат в нея страни от ЕС България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Членството в ОИСР, Еврозоната и Шенген - национални постижими приоритети

Членството в ОИСР, Еврозоната и Шенген - национални постижими приоритети

За диалог между бизнеса и политиците настоява председателят на АИКБ