Министрите на външните работи и на вътрешните работи на Германия Аналена Бербок и Нанси Фейзър пътуваха до Южна Турция във вторник, за да посетят районите, засегнати от опустошителното земетресение преди повече от две седмици и да подчертаят подкрепата на Берлин за пострадалите и за усилията за възстановяване, предава Ройтерс.

Германия, която е дом на най-голямата турска диаспора в света, изпрати повече от 340 тона помощ, включително палатки, одеяла и генератори, за да помогне на оцелелите от земетресението, което отне живота на над 47 000 души в Турция и Сирия.

Берлин също така предлага бързи 90-дневни визи за Шенгенското пространство за пострадали от земетресението, които искат да посетят членове на семейството си в Германия. Берлин е организирал автобуси за достигане до засегнатите от земетресението райони с персонал, който да помага при обработката на заявления, включително от хора, чиито паспорти са били изгубени в развалините.

Германските министри дойдоха, "за да изяснят на хората, че нашето съчувствие не се ограничава до думи и няма да намалее, дори ако катастрофата и последиците от нея бъдат отместени от други заглавия в новините", каза Бербок .

Наблюдавайки опустошението, Бербок каза, че "трудно може да опише с думи" как се чувства. Министрите обявиха, че правителството ще изпрати още 50 милиона евро помощ за Турция и Сирия, с което общото участие на Германия след земетресението ще достигне 108 милиона евро.

Ден преди пристигането на министрите ново земетресение взе шест жертви и рани стотици на турско-сирийската граница. Обикаляйки срутените сгради, Бербок каза, че там хората все още оцеляват на ръба. Когато пристигнаха бе усетен поредният афтършок.

След като посети палатков град край град Кахраманмараш, близо до епицентъра на земетресението, Фейзер каза, че гледката "просто й е разбила сърцето"

Министрите разговаряха с германски хуманитарни организации, както и със засегнатите от земетресението в град Пазарджък. Не са планирани разговори с турски правителствени служители, но министрите казаха, че техните правителства са в тесен контакт.

Бербок каза, че помощта е достигала много по-бавно до Северна Сирия, обвинявайки президента Башар Асад, че първоначално е ограничил помощт до контролираните от бунтовниците райони, преди да отвори два допълнителни гранични контролно-пропускателни пункта.

Над 114 000 души са спасени изпод руините след земетресенията в Турция

Над 114 000 души са спасени изпод руините след земетресенията в Турция

Работата по разчистването на отломките е към своя край