Земетресение с магнитуд 6,4 удари граничния регион между Турция и Сирия в понеделник, само две седмици след като две мощни земетресения удариха района и убиха повече от 46 000 души в двете страни.

Турската агенция за управление на бедствия AFAD съобщи, че земетресението е станало в 19:04 ч., като епицентърът е в района на Дефне в провинция Хатай, същия регион, който беше ударен по-рано този месец.

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), земетресението е с магнитуд 6,3.  Земетресението е регистрирано на 10 километра източно от средиземноморския град Караташ в провинция Адана в Турция. Вторичният трус от понеделник в турската провинция Хатай е бил на дълбочина 2 километра.

"Това беше първият ден, в който решихме да останем в нашата къща, тъй като тя е само на един етаж и аз използвах нашата печка, за да се опитам да остана топъл, демонстрирайки какво да се прави в случай, че се случи друго земетресение", коментира Ата Кошар в град Екинджи, Хатай, който загуби брат си, снаха си и племенника си, когато близкият им луксозен жилищен блок се срути по време на първото земетресение, пише "Гардиън".

"Лежах на пода и докато лежах там се случи друго земетресение. Чухме нещо, което звучеше като още сгради, които се рушат и повече щети по къщата ни".

Свидетели казаха, че спасителните екипи проверяват дали хората са невредими.

Муна ал-Омар, жителка на Антакия, каза, че е била в палатка в парк, когато усеща земетресението. "Мислех, че земята ще се разцепи под краката ми", каза тя, плачейки, докато държеше седемгодишния си син в ръцете си. 

Втори трус от 5,8 с епицентър Самандаг в Хатай разтърси региона няколко минути по-късно, съобщи турската агенция за управление на извънредни ситуации.

Асед Байг от "Ал Джазира", коментира от Газиантеп, че има съобщения за още разрушени сгради в региона. "Има сгради, които стоят, но са повредени. Страхът е, че ако има повече вторични трусове като този, това може да събори тези сгради, причинявайки допълнителни щети на района или заплахи за живота", каза Бейг.

На 6 февруари две мощни земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха турската провинция Кахраманмараш в югоизточната част на страната. Те бяха последвани от стотици вторични трусове и се усетиха в десет провинции, както и в съседни страни, включително Сирия.

Вчера турската дирекция за управление на извънредни ситуации отчете, че броят на жертвите на земетресенията в страната е надхвърлил 41 000 души.

По данни на сирийското министерство на здравеопазването най-малко 1414 души са загинали при бедствието, а 2349 души са били ранени.

Над 114 000 души са спасени изпод руините след земетресенията в Турция

Над 114 000 души са спасени изпод руините след земетресенията в Турция

Работата по разчистването на отломките е към своя край