Очаква се рекордните 49,5 милиона души в Западна и Централна Африка да гладуват през следващата година, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни на ООН.

Причината е съчетанието от конфликти, изменение на климата и високи цени на храните.

Цифрата е с 4% по-висока, отколкото през 2023 г. Очаква се в крайбрежните страни броят на хората, изправени пред остър глад, да достигне 6,2 милиона души през 2024 г. Това е с 16% повече спрямо тази година, както става ясно от нов регионален анализ на продоволствената сигурност, публикуван от Световната продоволствена програма и други хуманитарни агенции.

"Острият глад остава на рекордни нива в региона, но необходимото за реакция финансиране не поддържа темпото", заяви Марго Вандервелден, действащ регионален директор на Световната продоволствена програма за Западна Африка.

"Недостатъчното финансиране означава, че умерено гладните ще бъдат принудени да пропускат хранения и да консумират по-малко питателна храна, което ги излага на риск да изпаднат отново във фази на криза или извънредни ситуации, което увековечава цикъла на глад и недохранване", посочи тя.

Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

Затруднен достъп на хуманитарната помощ и повишени цени застрашават бедстващото и преди конфликта население

Повече от две на всеки три домакинства в Западна и Централна Африка не могат да си позволят здравословна диета, установи анализът.

Разходите за ежедневна питателна диета в централните страни от Сахел - Буркина Фасо, Мали и Нигер, са 110% по-високи от дневната минимална заплата в региона.

По данни на ООН страните от Сахел са изправени пред ислямистки бунт, който е прокудил около четири милиона души от домовете и фермите им. В Демократична република Конго също има множество продължаващи конфликти, които са разселили близо седем милиона души.

Кризата в Сахел принуди хората да търсят убежище в съседни крайбрежни страни, като Кот д'Ивоар, Того и Гана, която се бори с най-тежката си икономическа криза.

"Близо 80% от хората, които в момента са в затруднено положение с храните, са в райони, засегнати от конфликти", отбеляза Оло Сиб, старши научен съветник към Световната продоволствена програма.

Той предупреди, че без намеса ситуацията може да се влоши допълнително в определени райони, тъй като над 2,6 милиона души са изложени на риск от глад.

Със 735 милиона гладуващи по света, ООН не вижда светлина в тунела

Със 735 милиона гладуващи по света, ООН не вижда светлина в тунела

Предлагат държавите да намерят локализирани решения