Пандемията от новия коронавирус (COVID-19) ще има "катастрофално" въздействие върху правата на децата в целия свят, като ги прави по-уязвими по отношение на принудителния труд и браковете в непълнолетна възраст. Това обяви правозащитна организация, след като Световната здравна организация (СЗО) предупреди за "предстоящ втори пик", ако ограничителните мерки бъдат разхлабени твърде рано, пише "Гардиън".

Милиони деца ще изпаднат в крайна бедност заради епидемията, която остави правителствата по света в недостиг на пари за здравеопазване и образование за младите, изтъква холандската неправителствена организация KidsRights ("Правата на децата").

"Тази криза зачерква години на напредък в благосъстоянието на децата", коментира основателят и председател на KidsRights Марк Дюлаерт, след като НПО-то започна годишното си проучване. "Ето защо е необходим силен фокус върху правата на децата повече от всякога", допълва той.

Отмяната на кампаниите за ваксинация за деца също увеличи риска от детска смъртност, докато стотици милиони деца, които обикновено разчитаха на хранене в училищата, бяха оставени без надежден източник на ежедневно хранене.

Ежегодните класации на KidsRights са използвали данните на ООН, за да измерят как страните отговарят на стандартите на Конвенцията на ООН за правата на детето. Тази година проучването, което не взима под внимание пандемията, постави Исландия, Швейцария и Финландия начело на класацията, докато Чад, Афганистан и Сиера Леоне са най-зле представящите се страни.

СЗО: Може да има внезапен втори пик на COVID-19 при рязко отслабване на мерките

СЗО: Може да има внезапен втори пик на COVID-19 при рязко отслабване на мерките

Заразата не е сезонна...

Предупреждението на неправителствената организация дойде, след като ръководителят на СЗО за извънредните ситуации д-р Майк Райън предупреди за потенциална внезапна втора вълна на заразата по всяко време, особено ако мерките за спиране на първата вълна бъдат отменени твърде рано.

Той каза: "Не можем да правим предположения, че само защото болестта е на път да затихне, тя ще продължи да затихва и ние имаме няколко месеца, за да се подготвим за втора вълна. Може да получим втори пик на тази вълна."