Големият горски пожар, който обхвана хълмистите предградия край гръцката столица от вторник, е до голяма степен овладян, съобщиха властите, цитирани от вестник "Катимерини".

Съобщава се, че в момента няма активен фронт на горене, въпреки че стотици пожарникари, подпомагани от 19 самолета, остават около планината Пентели, на 25 километра североизточно от Атина, за да предотвратят по-нататъшни пожари. Прогнозите са, че силните ветрове ще продължат до сряда следобед.

Най-малко 34 души са хоспитализирани с проблеми с дишането или леки изгаряния, докато местните власти казаха, че няколко къщи са засегнати от пламъците.

Девет населени места бяха евакуирани. Една болница и Националната обсерватория на Атина също бяха евакуирани и полицията помогна на най-малко 600 жители да се измъкнат от засегнатите от пожари райони.

"Условията са много сложни. Приоритетът е да защитим човешкия живот, критичната инфраструктура и частната собственост", каза говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос.

Гърция засега не е засегната от горещата вълна, обхванала страните в Западна Европа, но противопожарните служби казват, че горещото и сухо време, продължило със седмици, както и по-продължителните покачвания на температурата, са увеличили общия риск от горски пожари.

Миналата година горски пожари опустошиха около 121 хил хектара гори и храсти в различни части на Гърция, а страната преживя най-лошата си гореща вълна от 30 години.

ЕС купува спешно противопожарни самолети

ЕС купува спешно противопожарни самолети

На фона на рекордните жеги и горските пожари в Европа