Силните ветрове и горещото и сухо време пречат на усилията на френските пожарникари да овладеят огромния горски пожар, който обхвана борови гори в района на Бордо и гори пети пореден ден. Той е само един от няколкото природни пожара бушуващи в Европа през последните дни, предава Associated Press.

Най-сложна е обстановката в Португалия, където пилот на противопожарен самолет загина в петък, когато самолетът му се разби по време на акция в североизточната част на страната. Това е първият смъртен случай в резултат на пожарите в Португалия тази година, като над 160 души бяха ранени и стотици бяха евакуирани тази седмица.

Сезонът на пожарите връхлетя части от Европа по-рано от обикновено тази година след необичайно сухата и гореща пролет, която властите приписват на изменението на климата.

Около 3000 пожарникари, подкрепени от самолети, се борят с пожарите в Южна Франция, каза президентът Еманюел Макрон, а Гърция изпрати противопожарно оборудване. Повече от 11 000 души са евакуирани от села и къмпинги.

Пожарникарите успяха да овладеят един от най-лошите пожари през нощта, близо до курорта Аркашон на атлантическото крайбрежие, който е популярен сред туристи от цяла Европа, съобщи регионалната служба за спешна помощ в събота.

Но в съобщението се казва, че "тежките метеорологични условия" са осуетили усилията за овладяване на най-големия пожар в региона, който започна край град Ландирас, южно от долината с лозя в района на Бордо. Противопожарните служби съсредоточават усилията си в събота върху това да спасят възможно най-много домове, каза Шарл Лафуркад, който ръководи операцията по гасене на пожара.

Двата пожара изпепелиха най-малко 9 650 хектара земя и гори през последните дни.

Подобна е ситуацията и в Португалия, където повече от 3000 пожарникари се борят заедно с обикновени граждани да спасят домовете им от няколкото горски пожара, които бушуват в цялата страна, подклаждани от екстремни температури и невижданата суша. Агенцията за гражданска защита на страната съобщи, че 10 пожара са активни към петък.

Португалската държавна телевизия RTP съобщи в петък, че площта, изгорена тази година, вече е надхвърлила общата за 2021 г. Повече от 30 000 хектара земя са били засегнати, повечето през изминалата седмица.

Испания, Хърватия и Унгария също се борят с горски пожари тази седмица, както и Калифорния и Мароко. Много европейски страни са изправени пред изключителни горещини този месец, които също се дължат на изменението на климата.

Португалските власти съобщиха, че в сряда в северния град Пиняо е регистрирано национален рекорд от 47 градуса по Целзий.

Екстремните горещини в Испания за шест дни доведоха до смъртта на 360 души. Това съобщи в събота агенция "Европа прес".

Според него Институтът по здравеопазване "Карлос III", подчинен на Министерството на здравеопазването, е изчислил, че от 10 до 15 юли включително в кралството са починали 360 души поради прекалено високите температури на въздуха.

Испанската държавна метеорологична агенция повиши нивото на предупреждение за времето в повечето региони до жълто (опасност) и оранжево (висока опасност). В някои провинции нивото на тревога е повишено до най-високото - червено (изключителна опасност). Температурата на въздуха на места може да достигне почти 45 градуса по Целзий.

Британската метеорологична агенция издаде първото си "червено предупреждение" за екстремни горещини за понеделник и вторник, когато се очаква температурите в южна Англия да достигнат 37 градуса по Целзий.

Георги Рачев обеща 42 градуса другата седмица

Георги Рачев обеща 42 градуса другата седмица

Очаква ни горещо и сухо време