Няколко горски пожара обхванаха централния регион на Португалия вчера, което наложи и евакуацията на стотици местни жители и затварянето на основни магистрали, съобщи "Ройтерс".

Докато пожарникарите се мъчат да потушат пламъците, страната се бори с гореща вълна и силни ветрове, които допълнително усложняват тяхната работа.

Страната регистрира температури от над 40 градуса по Целзий в много части.

ЕК праща пожарникари в Португалия срещу горските пожари

ЕК праща пожарникари в Португалия срещу горските пожари

Мерки срещу бедствието

Около 1700 пожарникари, с 501 превозни средства, се борят с 14 активни пожара в цялата страна, според Гражданска защита. Повече от половината страна е в "червена тревога", най-високото ниво.

Европейският съюз мобилизира противопожарните си сили, за да помогне на Португалия в борбата с горските пожари, съобщи Европейската комисия (ЕК) в неделя.

На 8 юли Португалия активира и услугата на ЕС за картографиране на извънредни ситуации "Коперник" във връзка с горските пожари, обхванали районите на Лейрия и Сантарен. Тези карти помагат на португалската страна да оцени въздействието и щетите, причинени от пожарите.

Механизмът за гражданска защита е създаден от ЕС през 2001 г. Тя се администрира в Брюксел от Координационния център за спешно реагиране. Към днешна дата в механизма участват всички държави от ЕС, както и Исландия, Норвегия, Черна гора, Сърбия, Северна Македония и Турция.

RescEU е резервният и спасителен компонент на механизма за гражданска защита на ЕС.

В Европа броят на екстремните горски пожари се очаква да нарасне с 30 процента през следващите 28 години, според доклад на ООН от февруари 2022 г.

Донякъде причините се дължат и на човешки грешки, и на измененията на климата.