Европейският съюз мобилизира противопожарните си сили, за да помогне на Португалия в борбата с горските пожари, съобщи Европейската комисия (ЕК) в неделя.

"С бързия си отговор на молбата на Португалия за помощ Европейският съюз показва пълната си солидарност в борбата с опустошителните горски пожари в централната част на страната. Благодаря на Испания за бързото мобилизиране на два самолета за гасене на пожари чрез RescEU тази сутрин", заяви Янез Ленарчич, член на ЕК, отговарящ за управлението на кризи.

В комюникето на Европейската комисия се отбелязва, че Португалия е задействала механизма за гражданска защита на ЕС, за да поиска спешна помощ във връзка с горските пожари.

В отговор на това в неделя ЕК предостави два противопожарни самолета Canadair от флота на RescEU, разположен в Испания.

Тези самолети подпомагат португалските служби за спешна помощ в засегнатите райони, се посочва в комюнике на ЕК.

На 8 юли Португалия активира и услугата на ЕС за картографиране на извънредни ситуации "Коперник" във връзка с горските пожари, обхванали районите на Лейрия и Сантарен. Тези карти помагат на португалската страна да оцени въздействието и щетите, причинени от пожарите.

Механизмът за гражданска защита е създаден от ЕС през 2001 г. Тя се администрира в Брюксел от Координационния център за спешно реагиране. Към днешна дата в механизма участват всички държави от ЕС, както и Исландия, Норвегия, Черна гора, Сърбия, Северна Македония и Турция.

RescEU е резервният и спасителен компонент на механизма за гражданска защита на ЕС.