В Испания най-малко 1500 хектара са унищожени от пожар в Лас Урдес в Естремадура, Западна Испания, което наложи евакуацията на около 400 жители, съобщи регионалното правителство във вторник, предава Ройтерс.

Има висок риск от горски пожари в централния регион на Кастилия и Леон, съобщиха властите.

В северозападната провинция Оренсе беше обявен червен код, тъй като се очаква температурите да достигнат 42 градуса по Целзий.

Няколко горски пожара обхванаха централния регион на Португалия във вторник, налагайки евакуацията на стотици местни жители, докато пожарникарите се борят да потушат пламъците в момент, в който страната е обхваната от гореща вълна, предава Ройтерс.

С температури над 40 градуса по Целзий в много части на страната, голям горски пожар, който започна миналата седмица в община Урем, северно от Лисабон, се разпали отново във вторник поради силни ветрове.

Службата за гражданска защита съобщи, че 300 души са били евакуирани от няколко села. В близката община Лейрия няколко къщи изгоряха, като пламъците доведоха до затварянето на три главни магистрали.

Около 1700 пожарникари, подкрепени от 501 автомобила, се борят с 14 активни пожара в цялата страна, според Гражданска защита. В повече от половината страна е обявен "червен код", най-високата степен.

Противопожарни самолети и стотици пожарникари се борят с горските пожари в Югозападна Франция, които вече изпепелиха около 1500 хектара и наложиха евакуацията на хиляди туристи.

Франция, която вече беше засегната от няколко горски пожара през последните няколко седмици, страда - както и останалата част от Европа - от втора гореща вълна за това лято.

Най-големият от двата пожара в Жиронда е около град Ландирас, южно от Бордо, където пътищата са затворени и стотици хора са евакуирани, като пламъците вече са изпепелили повече от 1000 хектара.

Другият пожар е по протежение на атлантическото крайбрежие, близо до емблематичната "Дюн дьо Пила" - най-високата пясъчна дюна в Европа - разположена в района на залива Аркашон, където са евакуирани 6000 души от околните къмпинги.

Метеорологичната служба на Великобритания издаде предупреждение за екстремни горещини, тъй като температурите продължават да се повишават тази седмица и тенденцията ще се запази и в началото на следващата седмица в голяма част от Англия и Уелс.

Клеър Нулис, говорител на Световната метеорологична организация, каза на брифинг на ООН във вторник, че въпреки че горещата вълна, втората в Европа тази година, засяга главно Португалия и Испания, е вероятно да се разпространи и другаде.

"Горещата вълна засяга големи части от Европа и ще се засили", каза Нулис.

Тъй като причинените от човека промени в климата предизвикват засушавания, броят на екстремните горски пожари се очаква да нарасне с 30% през следващите 28 години, според доклад на ООН от февруари 2022 г.

Гореща вълна удари Китай

Гореща вълна удари Китай

Жегата повреди пътища и покриви