Очаква ни хубаво, типично лятно, много топло и дори горещо време, особено от средата на следващата седмица, заяви в студиото на БТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Той отбеляза необичайно студеното за сезона време през последните три дни, каквото вероятно не е регистрирано в метеорологичната ни история за този период на годината. Според него нов период на захлаждане, макар и не толкова голямо като предишното ни очаква и след неделя.

След това обаче настъпва трайно повишение на температурите. "За периода 21-24 юли ни очакват температури над 37-38 градуса. Има вероятност и за жеги над 40 градуса", добави той, като уточни, че прогнозите на американските метеоролози са по-екстремни и вещаят температури около 42 градуса по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина.

Ученият заяви, че цяла Европа е обхваната от анормална топлинна вълна."Това е за пореден път. Испания бележи непрекъснато високи температури, Великобритания също страда от тази анормална жега. Това ще се задържи поне седмица. Сушата продължава и това ще се отрази на зърнената реколта", каза още той.

Георги Рачев очаква подходящо за плаж време по черноморското ни крайбрежие без валежи и смаксимални температури около 30 градуса.