Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск и 50 други сибирски градчета и поселения, временно спирайки дейността на летището в града, информира "Асошиейтед прес".

Русия е засегната от горски пожари, за които са виновни необичайно високите температури и пренебрегването на правилата за пожарна безопасност, като най-тежко засегната е Република Саха (Якутия) в Североизточен Сибир.

Местните служби за извънредни ситуации съобщиха, че 187 пожара са бушували в региона в неделя, а общата площ, обхваната от пожарите, е нараснала със 100 000 хектара през последните 24 часа.

Русия прати военни хеликоптери и самолети за борба с пожари в Сибир

Русия прати военни хеликоптери и самолети за борба с пожари в Сибир

Докато пожарите бушуват в горите, страната се бори с гореща вълна, Москва отчете 33,1 градуса по Целзий

"Ситуацията с пожарите в нашата република е много трудна. Повтарям, че преживяваме най-сухото лято през последните 150 години в Якутия, а месец юни беше най-горещият в историята. Това, заедно със сухите гръмотевични бури, които се случват почти ежедневно в нашата република, предизвика значителни горски пожари", оплака се Айсен Николаев, губернатор на Якутия, пред репортери.

Дим от пожарите покри 51 по-малки и по-големи градове и села в региона, включително столицата Якутск, принуждавайки властите да преустановят всички пристигащи и заминаващи полети в града.

"Не можем да се видим заради дима, очите ни горят и като цяло димът е много опасен за здравето на нас, селяните", оплака се Василий Кривошапкин, жител на Магарас, като допълни критично към властите: "Виждаме по телевизията самолети, които хвърлят вода върху горящата гора, но по някаква причина не изпращат тези самолети да ни помогнат. Защо няма помощ? "

Руското министерство за извънредните ситуации уточни, че е изпратило два самолета амфибия в Якутия, за да помогне за справяне с пожарите. В усилията за гасенето на пожарите участват над 2200 души.

Природозащитници в Русия питат правителството за истинския размер на замърсяването в Сибир

Природозащитници в Русия питат правителството за истинския размер на замърсяването в Сибир

"Руските власти не искат хората да знаят истината"