Североизточната граница на Китай с Русия се е превърнала във фронтова линия в борбата срещу възобновяването на епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в страната, от която тръгна пандемията, пише "Ройтерс".

Това става, докато новозаразените за последните 24 часа в Китай нараснаха до най-високото си ниво от близо шест седмици - с повече от 90%, включващи хора, идващи от чужбина.

След като в значителна степен се справи с вътрешното предаване на болестта, Китай бавно облекчава ограниченията върху движението, докато се опитва да възстанови нормалното функциониране на икономиката си, но са налице опасения, че ръстът на внесените от чужбина заразени може да предизвика втора вълна от COVID-19.

Китай отчита най-високия брой инфекции за 5 седмици

Китай отчита най-високия брой инфекции за 5 седмици

Почти всички са от потока завръщащи се китайци

Общо 108 новозаразени с коронавируса са били официално регистрирани в континентален Китай за последните 24 часа, спрямо 99 ден по-рано, отбелязвайки най-високия брой в рамките на денонощие от 5 март насам.

Внесените от чужбина заразени са рекордните 98 души. Половината са китайски граждани, които се завръщат от руския Далечен изток и най-вече от град Владивосток.

Границата е затворена, с изключение за китайските граждани, а сухопътният маршрут през пограничен китайски град се превърна в една от малкото възможности за хората, които се опитват да се върнат вкъщи, след като Русия спря полетите до Китай освен за тези, които се евакуират.

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Китай цензурира академичните изследвания за произхода на коронавируса

Според новата политика всички академични проучвания за Covid-19 ще подлежат на допълнителна проверка

Общият брой заразени в континентален Китай към момента е 83 135 души. В пика на първата вълна на епидемията на 12 февруари имаше над 15 000 новозаразени, въпреки че това беше еднократен скок в резултат на прилагането на нови методи за тестване.

Въпреки че броят на инфекциите, регистрирани за денонощие в цял Китай, рязко е намалял от този пик насам, страната отбелязва, че заразяващите се за период от 24 часа са повече заради нарастването на заразените, пристигнали от чужбина.

Китайските градове близо до руската граница затягат граничния контрол и налагат в отговор по-строги карантини, включително в два от градовете е наложена 28 дни карантина, както и тестове за нуклеинова киселина и антитела за всички, пристигащи от чужбина.

Американци подадоха иск срещу Китай за 1.2 трилиона долара

Американци подадоха иск срещу Китай за 1.2 трилиона долара

Заради премълчаването за коронавируса...

В Шанхай властите са установили, че 60 души, пристигнали с полет на "Аерофлот" от Москва на 10 април, имат коронавирус, разкри Джен Джин, говорител на Общинската здравна комисия в Шанхай.

Китай ограничи с 90 процента броя на хората, пресичащи границите му, и се опита да спре всички пътувания, които не са неотложни.

"Нашата граница е дълга и освен граничните пунктове и проходи, има голям брой планински проходи, пътеки, малки пътища, фериботни връзки, като ситуацията е много сложна", каза той.

Китай изключи кучетата от списъка на животните, които се използват за храна

Китай изключи кучетата от списъка на животните, които се използват за храна

Включени са 31 вида...