Десетки хиляди жилища са без електричество от понеделник заради рекордните жеги в южната част на щата Калифорния, информира Money.bg.

Масовото използване на климатици доведе до рязък скок в потреблението на електроенергия и редица подстанции се изключиха автоматично.

В долината Сан Фернандо понеделник вечерта бяха измерени 38 градуса по Целзий на сянка, в центъра на Лос Анжелис температурата стигна 39 градуса, а в редица райони температурите са 43-45 градуса.

В окръзите Лос Анжелис, Сан Бернандино, Ориндж, Ривърсайд и Вентура снощи без електричество останаха 20 хиляди жилища, а в Сан-Диего бяха отрязани от мрежата 30 хиляди потребители.

В по-голямата си част причината за изключване на тока е свързана със системите за охлаждане на въздуха, пояснява официален представител на департамента по електро- и водоснабдяване на Лос Анжелис.

Съществени проблеми създават и прашните бури в пустинните райони. Бурите без дъжд генерират мълнии, които изваждат от строя цели участъци на електрическата мрежа.

Властите в Калифорния не смятат да въведат извънредно положение във връзка с жегата. Очаква се в близките дни регистрираните в региона температури да паднат с 5-6 градуса.