Първи случай на ХИВ-позитивен мъж, преминал в дългосрочна ремисия, след като е бил лекуван в продължение на по-малко от година с подсилен мултилекарствен коктейл от лекарства срещу СПИН, породи надежда за евентуално бъдещо лечение на болестта, съобщава "Ройтерс".

34-годишният бразилец, който е бил диагностициран с ХИВ през 2012 г., е бил лекуван с базова антиретровирусна терапия, която е била подсилена с допълнителни антиретровирусни препарати, плюс лекарство, наречено никотинамид, което е форма на витамин B3.

Лечението на СПИН стига до 90%, но страхът от болестта не се променя

Лечението на СПИН стига до 90%, но страхът от болестта не се променя

Заразен може да достигне 79-годишна възраст

Интензивното лечение е било спряно след 48 седмици, уточниха лекарите, а 57 седмици по-късно неговата ДНК на ХИВ в клетки и тестът за антитела за ХИВ остават отрицателни.

"Този ​​случай е изключително интересен и наистина се надявам, че може да даде тласък на по-нататъшни изследвания за лечение на ХИВ", изтъква Андреа Саварино, лекар от Италианския институт по здравеопазване, който е съръководител на лечението.

Той обаче предупреди, че четирима други ХИВ-позитивни пациенти, лекувани по същата методика и със същия подсилен лекарствен коктейл, не са показали положителни признаци срещу вируса, причиняващ СПИН.

"Резултатът е много вероятно да не е възпроизводим", отбелязва той и допълва: "Това е първият (предварителен) експеримент и не бих правил предвиждания отвъд това."

3 244 българи със СПИН у нас от 1986 г.

3 244 българи със СПИН у нас от 1986 г.

Общо 242 000 лица са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като 22% от тях са открити в КАБКИС

Докато учените се надпреварват да разработват ваксини и лечение за COVID-19, продължава борбата за намирането на лечение за ХИВ, който зарази над 75 млн. души и уби почти 33 млн. души от началото на епидемията от СПИН в началото на 1980-те години.

Пациентите, които имат достъп до лекарства срещу СПИН, са в състояние да контролират вируса и да осъществяват контрол над болестта и има много начини да се спре разпространението му, но 38 млн. души в момента живеят с ХИВ.

Надеждите за лечение на СПИН бяха подсилени през последните години от два отделни случая на ремисия при мъже, които ХИВ лекарите определиха като "функционално излекувани", след като са били лекувани с високорискови и сложни трансплантации на костен мозък.

Коментирайки този последен случай, който е бил представен на конференция за СПИН в Сан Франциско, Шарън Люин, специалист по ХИВ от Австралийския институт "Дохърти", отбеляза, че това е "много интересно", но повдигало много въпроси.

"Тъй като този мъж беше част от по-голямо клинично изпитание, ще бъде важно да разберем напълно какво се е случило с останалите участници", посочи тя.