Лечението на HIV сякаш е под контрол. На прага сме на първото дълго действащо лечение на вируса и това заболяване ще може скоро да се лекува както другите хронични заболявания като сърдечно-съдовите и диабета.

Това отчетоха организации и лекари, които дискутираха върху развитието на лечението на HIV на семинар на тема "За свят без HIV". 

News.bg взе второ място със свой материал за HIV в журналистически конкурс

News.bg взе второ място със свой материал за HIV в журналистически конкурс

Наградата се дава за материала "За да живеят HIV позитивните, стигмата трябва да се лекува"

"С лечението, което се провежда в момента в света на тази болест заразен може да достигне 79-годишна възраст", каза Лиза Бонадона от Глаксо смит клайн.

Тя обяви, че 37 милиона души са засегнати от заболяването в света.

Проф. Марияна Стойчева, началник на Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ "Свети Георги" - Пловдив и председател на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести отбеляза, че напредъкът е огромен и е установено, че HIV инфекцията е хронична и трябва прием на лекарства всекидневно.

Д-р Нина Янчева, директор на клиниката по HIV в Инфекциозна болница разказа, че все още основните препятствия са стигмата и страхът на хората от болните от тази болест.

Тя даде пример със случай от днес - на пациент, който е трябвало да бъде изолиран сам в стая, който е абсолютно незаразен, тъй като е на терапия с неоткриваем товар (болестта е премахната от клетките и стои само в определени депа в организма - б.р.) и няма как да зарази никой дори при инвазивни медицински процедури.

Александър Миланов от Национална пациентска организация цитира изследване на социологическа агенция "Тренд", според което 86 % от българите не биха учили, живели с HIV позитивни, а всеки пети се страхува да седне на обща тоалетна.

Той също разказа реален случай на болен, който си счупил крака и е трябвало да се гипсира в инфекциозна болница.

В България откриваемостта на ХИВ-позитивните е повече от 90%, лечението да стигне до там, че дори болните да имат полов контакт също стига 90%. Трябва да работим заедно в посока да се разчупи стигмата, а хората живеещи с това заболяване по-добре да се възприемат от обществото", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.