Неправителствената организация "Хюман райтс уоч" (Human Rights Watch) обвини Русия в извършване на "военно престъпление" с ракетната атака срещу железопътна гара в Източна Украйна, при която загинаха около 60 цивилни, бягащи от войната, съобщава "Франс прес".

Атаката срещу жп гарата в Краматорск през април е една от най-смъртоносните, насочени срещу цивилни, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година.

Русия отрече да носи отговорност за нападението.

"Доказателствата категорично сочат, че ракетата, която уби и рани цивилни на жп гарата в Краматорск, е изстреляна от контролирана от руските сили територия в Източна Украйна", твърди базираната в САЩ неправителствена организация в съвместен доклад с агенция "СИТУ рисърч" (SITU Research).

Гарата в Краматорск ударена с касетъчен боеприпас

Гарата в Краматорск ударена с касетъчен боеприпас

Касетъчните боеприпаси поразяват предимно цивилни обекти и граждани

Отбелязва се, че атаката е нарушение на законите на войната и очевидно военно престъпление.

"Хюман райтс уоч" допълва, че е възможно ракетата да е била изстреляна от село Куние в Харковска област, по това време под контрола на руските сили.

Сутринта на 8 април 2022 г., когато хиляди цивилни бързаха да напуснат региона, ракета "Точка-У" с касетъчна бойна глава удари гарата в Краматорск - основен център за евакуация от района.

По данни на местните власти при атаката са загинали 61 души, а над 160 са били ранени. "Хюман райтс уоч" пък съобщава за най-малко 58 убити мирни граждани.

Москва отрече да стои зад нападението и вместо това обвини Киев в обстрел по гарата, за да попречи на евакуацията.

"Хюман райтс уоч" обаче отбелязва, че не са установени доказателства в подкрепа на твърденията на Русия.

Напротив, всички доказателства сочат, че руските сили са изстреляли ракета "Точка-У" с касетъчна бойна глава срещу жп гарата в Краматорск, изтъкват от организацията.

Пентагона: В Краматорск Русия е пуснала малка балистична ракета

Пентагона: В Краматорск Русия е пуснала малка балистична ракета

Русия се е отказала от използването на тези ракети още през 2019 г.