Министерството на отбраната на САЩ смята, че Русия е използвала балистична ракета с малък обсег, за да нанесе удар по железопътната гара в Краматорск.

Пентагонът смята, че руските сили са използвали ракета SS-21 Scarab - това е наименованието, използвано в класификацията на НАТО, за типа ракети, известни като "Точка-У" в бившите съветски републики.

Ракети удариха жп гара в Украйна, използвана за евакуация
Обновена

Ракети удариха жп гара в Украйна, използвана за евакуация

Повече от 30 души са убити и над 100 са ранени

Американски военни експерти все още анализират удара, за да установят дали при обстрела наистина са били използвани касетъчни боеприпаси, както съобщиха свидетели.

Руското министерство на отбраната заявява, че "Точка-У" е на въоръжение в украинската армия, а самата Русия се е отказала от използването на тези ракети още през 2019 г.

Редица независими следователи, включително и от "Амнести интернешънъл", заявиха обаче, че разполагат с доказателства за използването на "Точка-У" от руските войски по време на инвазията в Украйна.

"Не вярваме на твърденията на руснаците, че не са участвали в обстрела", заяви говорител на Пентагона, цитиран от BBC.

По оценки на САЩ бойната мощ на Русия в Украйна продължава да намалява и е някъде между 80 и 85% от нивото преди нахлуването. По оценки на САЩ в навечерието на инвазията на 24 февруари Русия е била струпала около 150 000 войници по границата с Украйна.

САЩ разполагат с информация, че Москва е започнала да мобилизира резервисти, тъй като Кремъл се нуждае от повече от 60 000 войници, за да продължи войната.

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Командването на руската офанзива в Украйна е сменено

Генерал с богат опит в Сирия застава начело