Касетъчен боеприпас е бил използван за поразяване на железопътна гара в Краматорск на 8 април.

BBC разполага с доказателства за това след проверка на място. Откритите следи съвпадат със следите от използването на касетъчни боеприпаси. На мястото на удара са открити останки от ракета "Точка-У", която може да е оборудвана с касетъчна бойна глава.

При взривяването си касетъчните боеприпаси разпръскват по-малки бойни глави, които по-късно, а понякога и много по-късно, се взривяват самостоятелно. Касетъчните боеприпаси не са предназначени за унищожаване военни обекти или бронирани превозни средства, те по-скоро поразяват цивилни обекти и граждани. От тях най-често страдат цивилни граждани, поради което много страни са подписали конвенция за забраната им. Но не и Русия и Украйна.

Според експертите малките дупки, изпъстрящи цялото място на експлозията, са характерни за касетъчните боеприпаси. Оставените следи са подобни на тези, оставени от суббоеприпаси от 9N24 - съветски боеприпас, който може да носи ракета "Точка"," казва Сидхарт Каушал, експерт в британския изследователски център Royal United Services Institute (Rusi).

По време на удара гарата бе пълна с евакуиращи се цивилни граждани. Загиналите са вече 57 души, сред тях и деца. Десетки ранени се намират в болница.

Павло Кириленко, ръководител на Донецката областна военна администрация, заяви че именно такъв боеприпас е използван от руските военни. Сепаратистите от самопровъзгласилата се ДНР също говорят за използването на касетъчна бомба, въпреки че обвиняват украинските сили за сигурност.

Пентагона: В Краматорск Русия е пуснала малка балистична ракета

Пентагона: В Краматорск Русия е пуснала малка балистична ракета

Русия се е отказала от използването на тези ракети още през 2019 г.