Австралийското правителство заяви в четвъртък, че ще прегледа последната информация за страничните ефекти на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, предаде АП.

Това става факт, след като неотдавнашни проучвания в Европейския съюз показаха възможна връзка между ваксината и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на тромбоцити в кръвта".

Говорител на правителството заяви, че всички съответни нови констатации ще бъдат изложени за "незабавно разглеждане", добавяйки че правителството "ще продължи да следва медицинските съвети за защита на австралийците".

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки

Междувременно главният медицински директор на страната Пол Кели подчерта, че честотата на образуването на кръвни съсиреци е "изключително рядко събитие", дори ако изглежда, че те са по-чести при млади хора и жени.

Австралия отбелязва Великден без нови случаи на коронавирус.

Австралия е една от държавите с най-големи успехи в борбата с пандемията. Чрез бързо въвеждане на локдауни, затваряне на граници и експедитивно проследяване случаите на зараза бяха ограничени до малко над 29 300, а жертвите са 909.

Здравният министър Грег Хънт заяви, че се очаква до октомври всички австралийци да получат възможност да се ваксинират.