Британският премиер Борис Джонсън е дал положителна проба за новия коронавирус, съобщиха от "Даунинг стрийт" 10, цитирани от британските медии. 

Уточнява се, че Джонсън е развил леки симптоми.

Британският премиер написа в "Туитър", че се самоизолира, но обеща, че "ще продължи да ръководи отговора на правителството чрез видеоконферентна връзка, докато се борим с вируса".

"Заедно ще победим това", подчерта Джонсън.

"Развих леки симптоми на коронавируса, т. е. температура и постоянна кашлица. По съвет на главния лекар си направих тест. Пробата се оказа положителна", отбеляза Джонсън във видео към туита.

Той похвали Националната здравна служба (NHS), полицията, социалните работници, учителите и други за "невероятните национални усилия" в отговор на пандемията COVID-19 и благодари на 600 000 доброволци, оказващи помощ на медиците.

Първи случай на коронавирус в Кремъл

Първи случай на коронавирус в Кремъл

Служител на президентството е с коронавирус

"Искам да благодаря на всички, които работят за поддържането на страната ни през тази епидемия, а ние ще я преодолеем. А начинът, по който ще я преминем, разбира се, е като прилагаме мерките, за които толкова много сте чували", допълни британският премиер.

Британското правителство реши да затвори училищата, повечето от магазините без тези за хранителни стоки и да въведе ограничения за излизане от домовете, след като установи, че предишните предупреждения на правителството не водят до достатъчно намаляване на "ненужното социално взаимодействие".

Рекордните 769 жертви на коронавируса в Испания за последните 24 часа

Рекордните 769 жертви на коронавируса в Испания за последните 24 часа

Общият брой на заразените скача със 7 871 души до общо 64 059 души

Правителството на Джонсън беше критикувано от мнозина заради недостатъчната му ангажираност в борбата срещу заразата, като първоначалният му подход беше да се постигне "стаден" имунитет, т. е. да не се вземат никакви ограничителни мерки, което обаче означава повече жертви.

Регистрираните заразени с новия коронавирус във Великобритания към момента са 11 816 души, като от тях са починали 580 души.

Болсонару: Бразилците "никога не хващат нищо". Коронавирусът обаче взима жертви

Болсонару: Бразилците "никога не хващат нищо". Коронавирусът обаче взима жертви

Бразилците можели да се къпят в екскременти и "нищо не се случва"

Информации в британските медии предполагат, че здравният министър Мат Ханкок ще трябва да се самоизолира, след като е прекарал време с Джонсън, докато е бил заразен.

Засега Джонсън ще продължи да изпълнява задълженията си, но министърът на външните работи Доминик Рааб може да бъде помолен да поеме задълженията му, ако състоянието на премиера се влоши. 

Новината за инфекцията на премиера идва на фона на твърденията, че Националната здравна служба е изправена пред "непрекъснато цунами" от коронавируса и скоро може да изпадне в колапс. Отделенията за интензивно лечение в цялата страна се запълват, а същевременно нарастват отсъствията на персонала поради болест.