Президентът на Бразилия Жаир Болсонару се опита да успокои гражданите си във връзка със заплахата от новия коронавирус (COVID-19), като настоя, че бразилците могат да се къпят в екскременти "и нищо не се случва", съобщава "Гардиън".

След като жертвите на коронавируса в Бразилия нараснаха до 77 души, Болсонару отхвърли идеята, че най-голямата икономика в Латинска Америка скоро може да се сблъска с толкова тежка ситуация, колкото в САЩ, където има повече от 1000 починали и над 83 000 заразени.

Болсонару: Да се връщаме на работа, да не се поддаваме на истерията "коронавирус"

Болсонару: Да се връщаме на работа, да не се поддаваме на истерията "коронавирус"

Омаловажи ситуацията

"Не смятам, че ще се стигне до този момент", увери Болсонару пред журналисти пред президентския дворец в столицата Бразилия.

"Не на последно място, защото бразилците трябва да бъдат изучавани", добави десният популист и изтъкна: "Те никога не хващат нищо. Виждате как някакъв момък скача в канализацията, той излиза, има гмуркане, нали? И нищо не му се случва."

Без да предлага каквито и да е научни доказателства, Болсонару продължи: "Мисля, че дори е възможно много хора да са били заразени в Бразилия преди няколко седмици или месеци и вече да са получили антителата, които му пречат да се разпространява."

Лула скочи на Болсонару за нескопосното му управление на кризата с коронавируса в Бразилия

Лула скочи на Болсонару за нескопосното му управление на кризата с коронавируса в Бразилия

Или да подаде оставка, или да бъде отстранен от длъжност

Фактите не подкрепят инсинуацията на Болсонару, че бразилците по някакъв начин са имунизирани срещу опасни инфекции.

Вчера министерството на здравеопазването в Бразилия уточни, че починалите от коронавирус в страната са се увеличили до 77 души, спрямо 46 души във вторник. Досега са регистрирани 2 915 заразени.

В статия във "Фолха де Сао Пауло", водещо бразилско новинарско издание, се посочва, че е имало "шеметен" ръст на броя на хората, приети в болница с тежка респираторна недостатъчност от края на февруари насам, когато е бил регистриран първият заразен с коронавирус в страната.

Болсонару: Кризата с коронавируса е медийна измама

Болсонару: Кризата с коронавируса е медийна измама

Според Болсонару провеждащите се в страната протести, които продължават вече шеста нощ, са част от заговор на медиите за свалянето му

"През последните две седмици имаше експлозия... вероятно заради коронавируса", подчертава пред изданието изследовател от "Фиокруз", водещ в Бразилия биомедицински изследователски център, определяйки ситуацията за "безпрецедентна".

Лекомисленият отговор на Болсонару на кризата, която той отхвърли като фантазия и измама на медиите, беше осъден масово.

Ким Катагюри, десен конгресмен, който подкрепи Болсонару преди изборите през 2018 г., но оттогава се превърна в негов критик, настоя, че "хаотичните, безотговорни и популистки" противоречия на президента излагат бразилците на опасност.

"Съвсем ясно е, че той се интересува преди всичко от преизбирането си и много малко за действителната борба с коронавируса", ​изтъкна Катагюри.

Болсонару не се страхува от коронавируса, снима се със свои поддръжници

Болсонару не се страхува от коронавируса, снима се със свои поддръжници

След спекулациите около здравословното му състояние