Френският институт за океанографски изследвания на морето IFREMER изпрати кораб, който да помогне в издирването на подводница, изчезнала в Атлантическия океан по време на гмуркане към останките на "Титаник", съобщи BFMTV във вторник.

Държавният секретар по морските въпроси на френското правителство Ерве Бервил заяви във вторник, че Френският институт за океанографски изследвания за развитието на морето, IFREMER, е изпратил свой кораб, оборудван с дълбоководен подводен робот, за да помогне в търсенето. Очаква се корабът "Аталант" да пристигне в района на издирването около 21:00 ч. българско време в сряда.

Телевизионната и радиокорпорация Би Би Си съобщава, че в издирването на изчезналия плавателен съд участват и американски и канадски кораби и самолети. Бреговата охрана на Бостън, която ръководи издирването, е изпратила два самолета C-130 Hercules в района на търсене, към които са се присъединили канадски C-130 Hercules и Boeing P-8 Poseidon, оборудван с подводен сонар. Решено е също така да се използват хидроакустични буйове в зоната на търсене.

В издирването участва и корабът "Полярен принц", от който се е гмурнал "Титан". Той е подпомаган от кораба Horizon Arctic, който по-късно е изпратен на предполагаемото място на превозното средство.

Контраадмиралът от бреговата охрана на САЩ Джон Могър заяви във вторник сутринта, че обхватът на издирването е бил разширен след цяла нощ спасителни работи. По-рано в понеделник той заяви, че работата ще се съсредоточи върху два аспекта: търсене на повърхността - в случай че "Титан" се върне на повърхността - и търсене с подводен сонар.

Той обаче отбеляза, че - ако подводницата бъде открита - ще са необходими допълнителни експертни познания за извеждането ѝ на повърхността, за което бреговата охрана се е свързала с Военноморските сили на САЩ и частни компании.

От своя страна канадското министерство на отбраната заяви, че в търсенето освен самолети участва и корабът на бреговата охрана "Копит Хопсън".

Подводница с туристи изчезна безследно в Атлантическия океан

Подводница с туристи изчезна безследно в Атлантическия океан

Туристите били на експедиция, за да видят останките от Титаник

Корабът "Полярен принц" достави подводницата на мястото за гмуркане в неделя, като тръгването ѝ беше насрочено за 04:00 ч. местно време (11:00 ч. българско време). Екипът на "Полярен принц" изгуби контакт с подводницата около час и 45 минути след гмуркането.

Според публикацията на борда на подводницата се намират британският милиардер Хамиш Хардинг, бизнесменът Шахзада Дауд и синът му Сюлеман Дауд, както и френският пилот на кораба Пол-Анри Нарголе. Някои медии обаче съобщиха, че петият пътник е главният изпълнителен директор на OceanGate Expeditions, компанията, изпратила батискафа с експедиции до "Титаник", Стоктън Ръш.

По-рано медиите съобщиха, че ирландският водолаз Рори Голдън е написал в социалните мрежи, че екипажът на подводницата е добре. По-късно стана ясно, че всъщност той не е имал предвид подводницата, а именно кораба "Полярен принц", на борда на който се намира в момента.

Компанията OceanGate Expeditions, която изпраща подводници за дълбоководни експедиции, потвърди загубата на една от тях в понеделник. Смята се, че подводницата е оборудвана с животоподдържащи средства за четири дни.

Бреговата охрана на САЩ потвърди, че подводницата е изчезнала повече от денонощие

Бреговата охрана на САЩ потвърди, че подводницата е изчезнала повече от денонощие

В ход е спасителна операция

Цената на едно място за осемдневната експедиция на OceanGate Expeditions е 250 000 долара.

"Титаник" потъва на 15 април 1912 г., след като се удря в айсберг, докато пътува от Саутхемптън за Ню Йорк. Около 1 500 души загиват вследствие на корабокрушението.