Производствено обединение "Маяк" не е източникът на увеличеното съдържание на рутений-106 в атмосферата. Това съобщиха от "Маяк", позовавайки се на "Росгидромет" - Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда на Русия.

Припомняме, Федералното държавно унитарно предприятие "Производствено обединение "Маяк" (ФГУП «ПО «Маяк») е в град Озерск, област Челябниск. Това е първият промишлен обект на държавния атомен отрасъл на Русия и е водещо предприятие на ядрения оръжеен комплекс на Русия. То осигурява държавните поръчки с производство на компоненти за съвременните ядрени оръжия, се казва на официалната страница на предприятието.

Русия е регистрирала повишена радиоактивност

Русия е регистрирала повишена радиоактивност

Спекулации, че облакът е преминал и над България бяха опровергани

"Съобщените от "Росгидромет" данни за замърсяване с изотопа на рутений-106 позволяват да се направи извода, че дозата, която би могла да бъде получена от човека, е 20 000 пъти по-малка от допустимата годишна доза и не представлява никаква опасност за здравето и живота на хората", се казва в съобщението от руското федералното предприятие "Маяк".

Първите данни за повишени стойности на обемната активност на рутений (Ru-106) в атмосферата са регистрирани едновременно в страни от Западна Европа, Татарстан, Волгоград и в Южен Урал с едни и същи нива (10-20 mBq / m3). Изключително високи концентрации на Ru-106 в атмосферата са регистрирани в Словакия (29-30.09.2017 г.) и в Румъния на 30 септември 2017 г., които са на около 3000 км разстояние от ФГУП "ПО "Маяк".

Замърсяването на атмосферата с изотопа на рутений-106, посочено в съобщението на "Росгидромет", не е свързано с дейността на ФГУП "ПО "Маяк", информират от предприятието.

Рутений-106 може да попадне в атмосферата при два случая, изясняват от предприятието. Първият вариант е нарушаване на херметичността на обвивката на твела в ядрения реактор или при радохимична преработка на ядрено гориво.

В случая този вариант не е възможен, защото в атмосферата ще има и десетки други остатъчни радионуклиди, които биха били зафиксирани от службите за радиационен контрол.

Вторият вариант е при изработване на нови, използване на съществуващите или утилизиране на отработили своя срок източници на йонизиращо лъчение на основата на рутений-106. Типичният източник на рутений-106 има активност около 1-10 Ci (бел. р. "Ci" - Кюри, единица за измерване на радиоактивност). При пълно разрушаване на такъв източник измерените концентрации на рутений-106 в атмосферата биха могли да бъдат регистрирани на разстояние от 500 км, а непосредствено на мястото на разхерметизирането на източника би се наблюдавал повишен радиационен фон и силно радиоактивно замърсяване на атмосферата, обясняват от предприятието.

От "Росатом" уверяват, че няма регистрирани аварии на техни атомни обекти

От "Росатом" уверяват, че няма регистрирани аварии на техни атомни обекти

Следи от рутений-106 не са открити в пробите във въздуха на територията на Русия

Във ФГУП "ПО "Маяк" през 2017 г. източници от рутений-106 не са се произвеждали, увеличаване на попадането на радионуклиди в атмосферата от страна на предприятието не е регистрирано. Радиационният фон е в норма.

Дейностите по отделяне на Ru-106 от отработено ядрено гориво (и изработването на неговата основа на източници от йонизиращо лъчение) в нашето предприятие не се извършва от много години.

Така, ФГУП "ПО "Маяк" не е източник на повишеното съдържание на рутений-106 в атмосферата, повтарят в съобщението, изпратено от предприятието до медиите.