Унгария регистрира 5 270 новозаразени с COVID-19 през изминалото денонощие, рязко увеличение от 3 005 заразени, регистрирани преди седмица, докато вариантът "Омикрон" се разпространява, предаде "Ройтерс".

"Омикрон" представлява повече от 11% от новозаразените, уточниха от правителството. Въпреки нарастването на заразените, броят на пациентите с коронавирус, лекувани в болница, е 3 090 души, което е по-малко от 3 854 души преди седмица. В Унгария, страна с близо 10 млн. души, 39 599 души са починали от COVID-19 от началото на пандемията.

Само 1% от ваксинираните в Унгария са се заразили с COVID-19

Само 1% от ваксинираните в Унгария са се заразили с COVID-19

Процентът е още по-малък при тези, които са получили и втората доза

Правителството на премиера Виктор Орбан, което е изправено пред избори през април и се противопоставя на затварянията от страх от задушаване на икономиката, засили кампанията си за ваксинация от ноември.

То вече предлага дози на всеки, без предварителна регистрация, а също и бустерни дози на деца на възраст 12-17 години.

Училищата отвориха отново тази седмица.

Данните от днес показват, че 5,99 млн. души са били напълно ваксинирани, докато 3,19 млн. души са получили подсилваща трета доза.

Унгария направи бустерните дози задължителни за здравните работници, а ваксинациите задължителни за всички учители. Защитните маски са задължителни на повечето закрити места от края на ноември.