Съществуват опасения, че ураганът Иън може да наводни район на Флорида, където САЩ добиват по-голямата част от фосфатните торове, което ще доведе до изтичане на опасни вещества в местните реки и езера, бие тревога Би Би Си.

В района на Тампа се намират гигантски басейни с отпадъци, получени при производството на торове, в открити езера, известни като "стекове".

Ураганът Иън отслабна до първа категория
Обновена

Ураганът Иън отслабна до първа категория

Над два милиона души останах без електричество

По данни на AP News в тези съоръжения се намират над един милиард тона отпадъчни води. Природозащитниците предупреждават, че те могат да бъдат уязвими от наводнения през следващите часове и дни.

Два стека, включително този, който миналата година изпусна 215 млн. галона замърсена вода в залива на Тампа, се считат за най-застрашени от преливане.

Едното от двете съоръжения има капацитет само за 24 инча (60 см) валежи, докато другото може да получи само 9,4 инча (23 см), преди да прелее.

Тъй като Иън прорязва Флорида, прогнозите са, че в регионите на щата ще паднат около 18 инча (46 см) дъжд.

Ураганът Иън удари Флорида

Ураганът Иън удари Флорида

Властите вземат мерки

Антъни Рейнс, синоптик от Националния център по ураганите, каза пред Би Би Си, че ще минат дни, докато се получи ясна представа за степента на щетите, причинени от урагана.

Но едно нещо е сигурно, каза Рейнс: "Ще бъде катастрофално".