Повече от 2 милион души във Флорида останаха без електричество, след като ураганът Иън достигна сушата. Националният център по ураганите присъди категория 4 на бурята от пет степенната скала, но с навлизането на сушата силата му спадна до първа категория, информира ABC News.

Длъжностните лица предупредиха, че е възможно да има нови прекъсвания на електрозахранването поради съборени електропроводи, тъй като бурята и силните ветрове преминават през югозападната част на щата. Очаква се той да отслабне до тропическа буря, но все още се очаква оценка за посоката му на движение.

Те предупредиха, че прекъсванията на електрозахранването ще продължат, докато не започнат възстановителните операции, след като ураганът Иън отмине.

Най-много прекъсвания на електрозахранването са отчетени по западното крайбрежие на щата в окръзите Сарасота, Лий, Шарлот и Колиър. Американските медии съобщават, че енергийните компании са заявили, че няма да възстановят електрозахранването, докато ураганът не премине, което може да отнеме два дни.

Над един метър вода е заляла улиците на Форт Майерс, а международното летище в столицата на Флорида - Джаксънвил е затворено за всички видове полети.

Преди ураганът да връхлети, властите във Флорида призоваха 2,5 млн. души да се евакуират, но сега призоваха всички, които не са го направили, да останат по местата си, тъй като е станало твърде опасно да се придвижат.

В социалните медии се появиха снимки на наводнени улици, по които водната стихия носи автомобили. Има наводнени паркинги. 

Властите на Флорида предупредиха, че опасността все още не е преминала и жителите да следват препоръките на службите.