Още 346 786 заразени с новия коронавирус (COVID-19) са били регистрирани през последното денонощие в Индия, съобщи министерството на здравеопазването на страната, като това е нов световен рекорд за трети пореден ден, докато претоварените болници в гъсто населената страна молеха за доставки на кислород, информира "Франс прес".

Индия е в хватката на бушуващата втора вълна на пандемията, достигайки смъртност от една Covid-19 жертва на всеки по-малко от четири минути в Делхи, докато недофинансираната здравна система на столицата изнемогва.

Коронавирус: Индия с нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

Коронавирус: Индия с нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

332 730 души са дали положителна проба за заразяване с коронавируса

Правителството използва военни самолети и влакове, за да достави кислород от далечните краища на страната до Делхи. Телевизията показа камион с кислород, пристигащ в болницата Батра в Делхи, след като тя излезе със зов за помощ, в който се казва, че са останали 90 минути кислород за 260 пациенти.

"Моля, помогнете ни да получим кислород, тук ще има трагедия", апелира главният министър на Делхи Арвинд Кейривал към премиера Нарендра Моди.

Кризата се усеща и в други части на страната, като няколко болници алармират, че нямат медицински кислород. Местните медии съобщават за нови случаи на умиращи хора в градовете Джайпур и Амритсар заради липса на кислород.

МВнР ни предупреждава да не ходим в Индия

МВнР ни предупреждава да не ходим в Индия

Нивото на риск е повишено на V степен

В четвъртък Индия надмина рекорда на САЩ от 297 430 заразени в рамките на 24 часа, което я превърна в глобален епицентър на пандемия, която отслабва в много други страни. Индийското правителство декларира, че е победило коронавируса през февруари, когато новозаразените бяха невиждано малко от началото на епидемията в страната.

Още 2 624 души са починали през последните 24 часа в Индия, което е най-високият брой жертви в рамките на денонощие за страната от началото на епидемията. Крематориумите в Делхи казаха, че са пълни и помолиха скърбящите семейства да изчакат.

Страната с около 1,3 млрд. души население е регистрирала от началото на епидемията общо 16,6 млн. заразени, от които са починали 189 544 души.

13 болни от COVID-19 загинаха при пожар в болница в Индия

13 болни от COVID-19 загинаха при пожар в болница в Индия

Поредна трагедия в болница в Индия

Здравни експерти подчертаха, че Индия е станала самодоволна през зимата, когато новозаразените бяха около 10 000 на ден и изглеждаше да са под контрол, премахвайки ограниченията, което позволи възобновяването на големите събирания.

Други казват, че това може да е и по-опасен вариант на вируса, който се движи през втората най-населена страна в света, където хората живеят в непосредствена близост, често шестима в стая.

"Въпреки че самодоволството в спазването на маските и физическото дистанциране може да е изиграло роля, изглежда все по-вероятно тази втора вълна да е подхранвана от много по-вирулентен щам", пише Викрам Пател, професор по глобално здраве в Харвардското медицинско училище, в Indian Express.

Директорът на Световната здравна организация (СЗО) за извънредните ситуации Майк Райън каза, че намаляването на предаването на заразата в Индия ще бъде "много трудна задача", но правителството работело върху ограничаването на смесването между хората, което според него е от съществено значение.

Индия с глобален рекорд - близо 315 000 заразени за денонощие

Индия с глобален рекорд - близо 315 000 заразени за денонощие

Преди това световният рекорд за най-много нови случаи на коронавирус в държава за денонощие бе в САЩ