Индия постави пореден световен рекорд за най-голям брой заразени с новия коронавирус (COVID-19) в рамките на денонощие, докато премиерът Нарендра Моди призова днес всички граждани да бъдат ваксинирани и внимателни, като подчерта, че "бурята" от заразени е разтърсила страната, информира "Ройтерс".

САЩ заявиха, че са дълбоко разтревожени от огромния ръст на заразените с коронавирус в Индия и изпращат помощ на страната.

Броят на заразените в Индия се е увеличил с 349 691 души през последните 24 часа, като това е четвъртият ден поред с рекорден брой заразени, а болниците в столицата Делхи и в цялата страна връщат пациенти след изчерпване на медицинския кислород и леглата.

Индия не спира да чупи черни COVID рекорди, болниците се молят за кислород

Индия не спира да чупи черни COVID рекорди, болниците се молят за кислород

Нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

"Бяхме уверени, настроението ни беше приповдигнато след успешното справяне с първата вълна, но тази буря разтърси страната", изтъкна Моди в обръщение по радиото.

Правителството на Моди се сблъска с критики, че е позволило да се разхлабят ограниченията, позволило е да се провеждат големи религиозни и политически събирания, когато заразените в Индия се понижиха до под 10 000 на ден и не е планирало да укрепва системите на здравеопазването.

Болниците и лекарите публикуват спешни съобщения, че не са в състояние да се справят с притока от пациенти.

Хората са подреждали носилки и кислородни бутилки пред болниците, докато отчаяно молели властите да приемат пациенти, видяха фотографи на "Ройтерс".

МВнР ни предупреждава да не ходим в Индия

МВнР ни предупреждава да не ходим в Индия

Нивото на риск е повишено на V степен

"Всеки ден положението е едно и също, останали сме с два часа кислород, получаваме само уверения от властите", оплака се лекар по телевизията.

Пред сикхския храм в град Газиабад в покрайнините на Делхи улицата е приличала на спешно отделение на болница, но пълна с коли, превозващи пациенти с COVID-19, задъхани, докато са били закачени за ръчни кислородни резервоари.

Главният министър на Делхи Арвинд Кейривал удължи затварянето в столицата, което трябваше да приключи утре, за една седмица, за да се опитат да спрат предаването на вируса, който убива един човек на всеки четири минути.

"Затварянето беше последното оръжие, с което трябваше да се справим с коронавируса, но след като случаите нарастват толкова бързо, трябваше да използваме това оръжие", отбеляза той.

Общият брой на заразените от началото на епидемията в Индия достигна 16,96 млн. души, от които са починали 192 311 души, след като още 2 767 души са починали през последното денонощие, което също е рекорд от началото епидемията в страната, показват данните на министерството на здравеопазването. 

Коронавирус: Индия с нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

Коронавирус: Индия с нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

332 730 души са дали положителна проба за заразяване с коронавируса

Само през последния месец заразените в рамките на 24 часа са се увеличили осем пъти, а починалите - 10 пъти. Здравните експерти казват, че броят на смъртните случаи вероятно е далеч по-висок.

Страната с 1,3 млрд. души население е на ръба на хуманитарна катастрофа, предупреди Ашиш Джа, декан на Училището за обществено здраве към Университета Браун, в публикация във "Вашингтон пост".

"Сърцата ни са с индийския народ в разгара на ужасяващата COVID-19 епидемия", написа американският държавен секретар Антъни Блинкън в "Туитър", като допълни: "Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори в индийското правителство и бързо ще разгърнем допълнителна подкрепа за хората в Индия и индийските герои в здравеопазването."

САЩ се сблъскаха с критики в Индия заради контрола си върху износа на суровини за ваксини, въведен чрез Закона за производство в отбраната и свързаното с това ембарго за износ през февруари.

Серумният институт в Индия (SII), най-големият производител на ваксини в света, този месец призова президента на САЩ Джо Байдън да отмени ембаргото върху износа на американски суровини, което вреди на производството му на ваксини на AstraZeneca.

Други като американския конгресмен Раджа Кришнамурти призоваха администрацията на Байдън да отпусне неизползвани ваксини на Индия.

Индия с глобален рекорд - близо 315 000 заразени за денонощие

Индия с глобален рекорд - близо 315 000 заразени за денонощие

Преди това световният рекорд за най-много нови случаи на коронавирус в държава за денонощие бе в САЩ