Първи случай на вариант на COVID-19, допринасящ за експлодиращата епидемия в Индия, е засечен в Швейцария, съобщи държавният здравен орган на Алпийската република, предаде "Франс прес".

"Първият случай на индийския вариант на COVID-19 е открит в Швейцария", отбеляза Федералната служба за обществено здраве (BAG) на Швейцария в публикация в "Туитър".

Вариантът на вируса е открит при "пътник, който е преминавал транзитно през летище", уточняват от службата.

Говорителят Даниел Даувалдер посочи, че положителната проба е била събрана през март в северния кантон Золотурн и че транзитният пътник "е пристигнал от европейска страна".

Новината идва, след като белгийските власти в четвъртък заявиха, че група от 20 индийски студенти, учещи за медицински сестри, които са пристигнали от Париж, са дали положителна проба за варианта в страната.

Междувременно здравната система на Индия изнемогва от новата вълна от заразени, за която отчасти се обвинява новият вариант "двоен мутант", известен като B.1.617.

Индия не спира да чупи черни COVID рекорди, болниците се молят за кислород

Индия не спира да чупи черни COVID рекорди, болниците се молят за кислород

Нов световен рекорд за заразени в рамките на 24 часа

Днес Индия регистрира рекорден за период от 24 часа брой заразени и починали от COVID-19, докато правителството изпитва затруднения да осигури достатъчно кислород за претоварените болници.

Общо почти 190 000 души са починали от коронавируса в Индия по официални данни.

Страните са в повишена тревога за варианта, като няколко прекратиха полетите от Индия.

BAG заяви, че е обсъждала дали да добави Индия към червения списък на страните с висок риск.

Хората, пристигащи от страни, включени в червения списък на Швейцария, трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 10 дни.

Ала Даувалдер посочи, че Индия вече фигурира в отделен списък, този на Държавния секретариат по миграцията, което означава, че засега в повечето случаи само швейцарски граждани и жители имат право да влизат в Швейцария след престой в Индия.

МВнР ни предупреждава да не ходим в Индия

МВнР ни предупреждава да не ходим в Индия

Нивото на риск е повишено на V степен