Индонезия ще възобнови изграждането на изкуствени територии в морето, което ще помогне да се предотврати столицата Джакарта да бъде залята от морето. Това обяви министър от правителството, 5 месеца след като дейностите бяха прекратени заради проблеми от регулаторно и екологично естество, съобщава „Ройтерс”.

Джакарта, която е един от най-гъсто населените градове в света, е разположен на блатиста равнина и потъва с по-бързи темпове от всеки друг град в света.

Властите са съсредоточили вниманието си върху укрепването на защитата на града с дълга над 24 км стена откъм морето и подновяването на разпадащата се канализационна система срещу наводнения.

Правителството реши късно снощи да разреши работата да продължи по ключовата фаза на „Гигантската морска стена”, която има за цел да укрепи северната част на Джакарта, докато променя имиджа на столицата в подобен на Сингапур брегови град.

„Ако тази Гигантска морска стена не бъде направена, това ще окаже голямо въздействие върху Джакарта по отношение на проникването на солена вода”, изтъкна член на правителството, отговарящ за крайбрежните зони в страната.

В генералния план е включено изграждането на 17 изкуствени острова край северното крайбрежие на Джакарта, където строителните предприемачи планират да изградят търговски центрове и атракции, подобни на остров Сентоса в Сингапур.

Но работата по този проект беше преустановена през април след разногласия между правителството и кмета на Джакарта за това кой има власт да издава разрешителни. Някои рибари също протестираха срещу изграждането на изкуствени територии, посочвайки, че това ще намали техния улов.  

В отговор правителството планира да им предложи разрешителни за риболов във водите в близост до островите Натуна.