Интерпол осъди нападенията в джамиите в град Крайстчърч в Нова Зеландия и заяви готовността си да предостави на властите на страната необходимата помощ при разследването. Изявлението е публикувано от международната полицейска организация в Туитър.

"Интерпол категорично осъжда ужасяващите нападения срещу две джамии в Крайстчърч", се казва в изявлението от името на генералния секретар на организацията Юрген Сток.

"Предложихме цялата необходима помощ на властите в Нова Зеландия."

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа
Обновена

Нападателят в Нова Зеландия се надъхва с османското нашествие в Европа

Позовава се на обсадата на Акра-1189 г., Виена-1863 г., Шипка-1877 г., Карл Мартел-732 г.

Норвежкият премиер Ерна Солберг изрази съболезнования на семействата на жертвите на стрелбата в новозеландския град Крайстчърч и сравни събитията с терористичните атаки в Норвегия от 22 юли 2011 г., съобщава ТАСС.

"Това причинява болезнени асоциации със събития в Норвегия, които са едни от най-лошите в нашата история", обясни Солберг.

И двамата престъпници - норвежкият терорист Андерс Брайвик, който уби 77 души в Осло и околностите му през 2011 г., и австралийският Брентън Тарант, който застреля десетки в Крайстчърч - публикуват сходни неонацистки манифести.

"Това доказва, че международната работа по противодействие на екстремизма е изключително важна. Но днес ние мислим най-вече за всички мъртви и ранени, а също и за солидарност с техните семейства", коментира норвекжият премиерът.

Видео от бруталното клане в Нова Зеландия

Видео от бруталното клане в Нова Зеландия

На видеоматериалите се вижда как Брентън Тарант влиза в джамиите и избива всеки срещнат по пътя