Иран е регистрирал близо 35 000 новозаразени с новия коронавирус (COVID-19) през последното денонощие, съобщи здравното министерство на страната, като това е за втори пореден ден рекорден брой заразени в рамките на 24 часа в Ислямската република, предаде "Франс прес".

През изминалото денонощие Иран е регистрирал рекордните 34 951 заразени, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 3 758 197 души.

Най-тежко засегнатата държава в Близкия изток също така регистрира през последните 24 часа още 357 починали от/с COVID-19, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната вече е 89 479 души.

COVID-19: Иран счупи рекорда си за заразени в рамките на 24 часа

COVID-19: Иран счупи рекорда си за заразени в рамките на 24 часа

Вече над 89 000 души са починали в страната

"Тръгваме нагоре в петата коронавирусна вълна", подчерта здравният министър Саид Намаки пред държавната телевизия, изразявайки надеждата си, че ситуацията "ще се успокои през следващите седем или осем дни".

Рекордният брой заразени е трети за Иран в рамките на седмица. Вчера беше регистриран рекорд от 31 814 заразени, след поредния рекорд от 27 444 заразени миналия вторник, продължавайки нарастващата траектория, наблюдавана от края на юни.

Ръководителят на оперативния щаб за вируса в Техеран Алиреза Зали също така предупреди за "много бързите темпове" на хоспитализациите на COVID-19 пациенти в столицата.

Той уточни, че Техеран, който е с население от над 8 млн. души, е прехвърлил 9 700 заразени дневно вчера и предупреди за още по-голям брой, предаде държавната агенция ИРНА.

В момента повече от половината от 448-те окръга на Иран са с код "червено" - най-високото ниво на риск в страната.

Зали се надява, че по-нататъшните ваксинации и по-доброто спазване на здравните протоколи ще помогнат за "намаляване на унищожителните коронавирусни вълни".

Иран възложи надеждите си на ваксинацията да помогне със здравната криза, но неговата имунизационна кампания от началото на февруари напредна по-бавно, отколкото планираха властите.

Над 8,4 млн. души са получили първа доза, а 2,4 млн. са получили необходимите две игли, уточни здравното министерство.