Броят на официално регистрираните заразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие в Иран за първи път от началото на пандемията премина границата от 30 000 души в рамките на 24 часа. Това обявиха от министерството на здравеопазването на Ислямската република, отбелязвайки втори рекорден брой заразени в рамките на една седмица, предаде "Франс прес".

През последните 24 часа Иран е регистрирал рекордните 31 814 новозаразени, с което общият брой заразени от началото на епидемията в страната достигна 3 723 246 души.

Страната също така регистрира 322 починали от/с COVID-19 през последното денонощие, с което общият брой на починалите от началото на епидемията в страната вече е 89 122 души.

Иран налага едноседмична блокада в Техеран заради скок на коронавирус

Иран налага едноседмична блокада в Техеран заради скок на коронавирус

Всички базари, пазари и обществени офиси ще бъдат затворени, както и киносалони, спортни зали и ресторанти

Заразените в рамките на 24 часа в Иран достигнаха рекорд от 27 444 миналия вторник, което накара националния оперативен щаб за коронавируса да затвори правителствените офиси и банките в Техеран и близката провинция Алборц за няколко дни.

Тези строги мерки, наложени за пръв път от началото на пандемията, приключиха тази сутрин.

Досега Иран избягваше налагането на пълно затваряне на страната, като вместо това използва ограничени мерки като временни забрани за пътуване и затваряне на бизнеси.

По-рано властите признаха, че официалните данни не отчитат всички заразени, но тези числа все още правят Иран най-силно пострадалата държава в Близкия изток.

Рохани: Иран ваксинира срещу коронавирус 15% от населението до края на юли

Рохани: Иран ваксинира срещу коронавирус 15% от населението до края на юли

Страната регистрира висока заболеваемост и смъртност

По-рано този месец отиващият си президент Хасан Рохани предупреди за "пета вълна" на заразата, подхранвана от силно заразния "Делта" вариант на коронавируса.

Иран възложи надеждите си на ваксинацията да помогне със здравната криза, но неговата имунизационна кампания от началото на февруари напредна по-бавно, отколкото планираха властите.

Иран, удушен от американски санкции, които затрудняват прехвърлянето на пари на чуждестранни фирми, казва, че изпитва затруднения с вноса на ваксини.

Властите одобриха спешната употреба на две местно произведени ваксини, като единствената масово произвеждана COVIran Barekat все още е в недостиг.

Малко над 8,1 млн. души са получили първа доза, а 2,4 млн. са получили необходимите две дози, съобщи министерството на здравеопазването днес. Населението на страната е близо 83 млн. души.