Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че около 13 милиона души в Иран, около 15% от населението, ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус до 22 юли, предаде "Блумбърг".

Иран започна да произвежда своя ваксина срещу COVID-19

Иран започна да произвежда своя ваксина срещу COVID-19

Техеран взема мерки срещу пандемията

В момента страната се опитва да се бори с най-лошото огнище на вируса на Близкия изток. Рохани каза, че очаква всички хора от високорисковите групи да получат поне първата си доза до тази дата, съобщи държавната агенция "Ислямска република", като добави, че две разработени от ирански компании ваксини ще бъдат готови за масово използване до юни.

Припомняме, че в края на април беше съобщено, че в столицата Техеран започна третата фаза от изпитанията на иранската ваксина срещу COVID-19 - "Ков Иран Баракат" върху 20 хиляди души на възраст между 18 и 75 година в Техеран, Бушер, Шираз, Карадж, Мешхед и Исфахан. Повече от 32 хиляди доброволци са обявиха готовността си да вземат участие в този изследователски проект.

В Иран започна трета фаза на изпитания на собствена ваксина срещу COVID-19

В Иран започна трета фаза на изпитания на собствена ваксина срещу COVID-19

Клиничните изследванията на "Ков Иран Баракат"

В неделя здравното министерство заяви, че само през последните 24 часа са регистрирани 14 141 новозаразени с коронавирус и 386 починали от болестта. Миналия месец ежедневните случаи достигнаха рекордни нива като 25 000 за един ден.

От февруари Иран е ваксинирал 1,7 милиона души, предимно здравни работници и възрастни хора. Страната използва руската "Спутник V", британската AstraZeneca, китайската Sinopharm и индийската Covaxin, според ISNA.